(Kuva: Aamulehti)
Viikonloppuna Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker vietti syksyistä koulutusviikonloppua Tampereen Teiskossa Terälahden vanhalla kyläkoululla, joka on nykyään partiolaisten hallussa. Voin suositella koulua lämpimästi, noin 40 hengen leiriporukalle paikka oli aivan ideaali, keittiö hyvä ja tarpeeksi suuri suurtalouskeittiö, paikan päällä astiat ja majoitukseen armeijan kerrossängyt patjoineen kahdessa luokkahuoneessa. Viikonlopun vuokra oli vain 250 euroa, eli ei lainkaan kallista!
Koulutusviikonlopulla oli hauskanpidon ja tutustumisen lisäksi muita tavoitteita: opiskella asioita ensi vuoden Ruoka-kampanjateemaan liittyen ja tempaista tämän vuoden teemasta, rauhasta.
Tänään siis otimme suunnaksi Tampereen Keskustorin ja tempaisimme! Reilun tunnin ajan oli käynnissä performanssi, jossa kongolaiset kaivostyöläiset kaivoivat kobolttia, tinaa ja koltaania sotilaiden komentaessa ja uhkaillessa heitä. Kampanjalaulut ja iskulauseet raikasivat aina Jugend-torin kviitalojen seiniin saakka ja heräsipä muuan laitapuolen kulkijakin puistonpenkiltä tapausta ihmettelemään. Ahkerien feissaajien ansiosta reilun tunnin feissauksen saldona oli 222 uutta nimeä vetoomuksessa! HYVÄ ME!
Kampanja sai myös mediajulkisuutta, perjantaina kahta aktiiviamme haastateltiin YLEn Tampereen alueradiossa ja tänään paikan päällä oli sekä Aamulehti että Kirkkosanomat.
Itse kampanja, Kännykkäsi todellinen hinta?, on Reilun kaupan puolesta ry:n ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus ry:n kanssa yhteistyössä toteutettu kampanja, joka pyrkii nostamaan esille elektroniikkateollisuuden epäeettisyyttä. Kannettavien laitteiden akuissa käytettävistä mineraaleistä 75-90% tulee Itä-Kongosta konfliktialueelta, mikäli akku on valmistettu Aasiassa. Itä-Kongon konfliktin osapuolet rahoittavat toimintaansa hallinnoimalla kaivoksia ja kauppareittejä viidakossa, jolloin työläiset eivät saa työstään palkkaa - eivät aina edes ruoan muodossa. Isoista elektroniikkayrityksistä ainoastaan HP on todella ottanut asian omakseen ja Changemaker yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa toivookin, että Nokia ryhtyisi asiassa edelläkävijäksi ja (1.) selvittäisi tuotteidensa raaka-aineiden alkuperän, (2.) valjastaisi alihankkijansa riippumattomaan auditointiin ja yhteisiin pelisääntöihin ja (3.) julkistaisi tuotantoketjun kuluttajan nähtäville. Tämä kaikki on mahdollista eikä edes kovin vaikeaa.
Vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 5000 ihmistä, toivottavasti myös sinä!
www.changemaker.fi/todellinenhinta
sunnuntai 20. syyskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Asiaa! :) Täytyy allekirjoittaa.
Hei, kuule, aiheen vierestä, kun en oikein tiedä ketään muutakaan, jolta kysyä. Heikkonäköinen isoisäni surkuttelee, kun ei näe lukea virsikirjansa tekstejä. Osaatko sanoa, löytyykö jostain versio, jossa olisi oikeasti ISOLLA ja SELKEÄLLÄ sanat. Nuotteja ei tarvita, jos niikseen. (Taata osaa kai koko virsikirjan melodiat ulkoa. :D) Nyt hänellä on käytössään isotekstinen versio, mutta näön huonotessa sekin alkaa jäädä nurkkaan pölyttymään...
Tiina, mä olen kiukutellut tätä ihan samaa virsikirja-asiaa. Kannattaa varmaan kysellä kristillisistä kirjakaupoista vielä isotekstisemmän perään, mutta itse olen auttavaksi yhdistelmäksi todennut tehokkaan suurennuslasin ja isotekstisen virsikirjan. Etenkin isotekstisen kanssa tämä toimii ihan ok, kodks tarvitsee lukea vain sanoja - nuottien ja tekstin saaminen suurennuslasin tähtäimeen samanaikaisesti onkin vähän kimuranttia. Terveyskeskuksilla on apuvälinelainaamoja ja keskussairaaloilla/yliopistollisilla sairaaloilla Näkökeskuksia, joista saa tehokkaita suurennuslaseja lainaan.
Kiittää hän. :) Jotain suurennuslaseja taitaa tuoltakin löytyä, mutta kun niitä on kuulemma niin vaikea muistaa ottaa mukaan. ;)
Tiina, se on kyllä niin totta! Mä olen petrannut, apuvälineet on lähes aina mukana, mutta edelleen etenkin kiikarin ja toisinaan myös kepin kanssa käy niin, ettei se ole läsnä silloin, kun tarvitsisin...
Lähetä kommentti