torstai 3. syyskuuta 2009

Valoa kansalle!


Elin tovin jos toisenkin osittaisessa pimeydessä, kun kaikkien vieraiden kauhu - retrohirviöksikin nimitetty kattolamppuni - nuupahti hehkulamppu kerrallaan. Shoppailu ja aivan erityisesti ostosten teko Helsingissä on nykyään inhokkilistani kärjessä, joten olen elellyt tyytyväisenä pimeydessä, kunnes tänään ryhdistäydyin, olinhan jo muutenkin samassa rakennuksessa Kaisaniemen Kodin1n kanssa. Mukaani lähti kaksi pienikantaista, 25W:n hehkulampun valaisutehoa vastaavaa, hehkulampun muotoista ja lämpimän keltaiseksi värjättyä energiansäästölamppua. Hintaa mokomilla oli pöyristyttävät 8e/kpl (miksi en ostanut Saksasta, 3e/kpl!) ja katselin hyvän tovin myös mm. halogeenivaihtoehtoja. Halogeenilamppujen tarjonta näyttääkin kasvaneen huimasti, ovatko halogeenit sallittuja hehkulamppujen kieltämisen jälkeenkin, vaikka ne ovatkin käsittääkseni ongelmajätettä ja vaikka säästynyt energiamäärä on huomattavasti energiansäästölamppuja matalampi?

Reippauteni huipentui lamppujen vaihtamiseen ja nyt on valo palannut tähänkin majataloon. Koska olen vihreän sähkön arviolaskuja maksanut vasta muutaman kuukauden, ei minulle ole vielä konkretisoitunut energiansäästölamppujen vaikutus laskun loppusummaan. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan, vaikka myönnettäköön, että omassa huoneessani palaa neljä hehkulamppua (ja yksi on lisäksi sisustuselementtilampussa, jonka pistoke ei sovi seinään..) ja LED-rekku, jonka Kierrätystehtaalta ostin. Eteisen ja keittiön lampuissa on yhteensä viisi hehkulamppua, koska kaapissamme on niitä vielä tukkupakkaus. Hiljalleen siirrymme sitten säästeliäämpiin, kun vanhat palavat loppuun. Luojan kiitos, markkinoille on tullut noita lämpimän sävyisiä ja hehkiksen muotoisia streliilin väristen putkilamppuviritelmien ohelle!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vain muistutus, kun se jäi tässä epäselväksi: energiansäästölamput sisältävät elohopeaa ja ovat ongelmajätettä!

tyttism kirjoitti...

Hei Anonyymi,hyväkun muistutit! itsekin sen kyllä tiedin, mutten osannut ajatella taas nyt, kun mulla ei vielä yksikään energiansäästölamppu ole kulunut loppuun ja joutunutkierrätykseen. Mikähän noiden halogeenien käyttöikä on, onko ne loppuunkuluneina yhtä epäekoja kuin energiansäästötkin?