tiistai 22. syyskuuta 2009

Vastauksia odotellessa.

KELA runksuttaa edelleen vammaistukianomusta, perjantaina aion mennä elokuviin ihan sen kunniaksi, että on vammaistukihakemuksen "1kk Kelassa"-merkkipäivä. Lain mukaan KELA saa hautoa asioita käsittääkseni kuukauden, aikomukseni on soitella perään ehkä joskus ensi viikolla, jos mitään ei ala kuulua.

HUS hautoo edelleen sitä maksusitoumusta, joka minun piti saada silmäkontrollia ja näkökenttätutkimusta varten jo kesällä. Soittelin asian perään pari-kolme viikkoa sitten, jolloin se kaivettiin naftaliinista, jonne se oli epähuomiossa tungettu. Nyt odottelen vielä ensi viikkoon ja sitten soitan jälleen - en uskalla ryhtyä varaamaan aikaa lääkäriin ennen kuin tiedän varmuudella, koska maksusitoumus on käytössäni.

HELSINGIN kaupunki vastasi tänään Talks&Zooms-hakemukseeni - kielteisesti. Kyseinen ohjelmista on matkapuhelimen puhe- ja suurennusohjelma, jonka näkövammainen periaatteessa voi saada perusterveydenhuollon kautta. Sama taho myöntää myös valkoisia keppejä, keppien vaihtopäitä yms. arkipäivässä välttämätöntä. Yleinen linja Näkövammaisten Keskusliiton apuvälinekouluttajan mukaan on, että puhelimen merkitys näkövammaisen(kin) arjen sujumisen kannalta ymmärretään jo varsin hyvin ja yleensä ohjelmisto on myönnetty. Ensimmäisen saamani nyrkkisäännön mukaan "näön pitää olla niin heikko, että henkilö käyttää lukutelevisiota" (minä käytän), mutta siitä huolimatta tämänpäiväisessä päätöksessä todettiin, että "visus 0,1 ja haitta-aste 85% ovat aivan liian korkeat mahtuakseen kriteeristöön, visuksen tulisi olla korkeintaan 0,05, jotta ohjelmisto voitaisiin myöntää, mikäli merkittäviä näkökenttäpuutoksia tai häikäistymistä ei ole". No, kyllähän minä häikäistyn ja kyllä, näkökenttäpuutoksiakin on, joten ehkä haen uudestaan sitten, kun olen em. maksusitoumuksen turvin näkökenttäni kartoittanut. Ihmetyttää vaan, että mitä 0,05:n visuksella varustettu ihminen enää suurennusohjelmalla tekee, jos minäkään en puhelimestani meinaa saada suurennuslasillakaan tolkkua?

Uuvuttaa, päivällä vähän itkettikin, mutta onneksi luennoilla oli kivaa ja vietin aikaa kahvilla ystävän kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla joskus muinoin oli visus kai jotain 0,04 ja käytin kännykkää luku-tv:n avulla, ilman luku-tv:tä suurennuslasilla ja hyvin näkyi. :D Tai suurennuslasilla oli kyllä haastavampaa, kun valot menivät aina jotenkin tosi hassusti, mutta luku-tv:llä näkyi kyllä. Ja olisin siis luultavasti hyötynyt suurennuksesta kännykässä, siihen aikaan sellaisia ei vaan ollut. Joissain malleissa sai osoitekirjan nimet isommiksi ja ne näin jopa sitten ilman suurennusta. Toisaalta minusta kyllä tuntuu, että näin muutenkin kauhean paljon sellaista, mitä minun ei periaatteessa olisi pitänyt nähdä, jos vaan visusta tuijotettaisiin. Se on kai tosi paljon myös näönkäyttötaidosta kiinni.

Silti ihmettelen, mikset saanut Talksia puhelimeesi.

tyttism kirjoitti...

Ronja, juurikin tää, että lukutelkkari on vähän vaikee kuljeteltava pitkin poikin, sitä kännyä kuitenkin tartteis useemmin... Suurennuslasin kanssa kaikki on niin sattumanvaraista, joskus näkee tosi hyvin, toisinaan se ruutu tai lasi kiiltelee jotenkin huonosti ja joskus on vain liian kirkasta. Ja mikä hankalinta, suurennuslasi&kännykkä-yhdistelmä vaatii kaksi kättä (ainakin mun motoriikallani), mulla on apuvälineiden vuoksi jatkuvasti kaksi laukkua mukanani, mikä tarkoittaa sitä, etten lennossa voi kännykkää käsitellä lainkaan.