maanantai 10. marraskuuta 2008

Taantumus!

Mentiin äidin kanssa tänään ostoksille, aikaa ja liikkeitä oltiin jo harkittu pitkään. Tarttui mukaan yhtä sun toista, sekä harkittuja että herätteitä. Hieman poden huonoa omaatuntoa, kun kulutuskriittisyydestäni huolimatta ostelen, mutta puolustauduttava on, että rintsikkatilanne on ollut kriittinen jo vuoden (!) ja muutkin ostokset olivat laadukkaita ja muutenkin "siistiä, juhlavaa"-osastoa, joten ne toivoakseni ovat useamman vuoden ostoksia. Ehkä esittelen niitä täällä myöhemmin.

Huomioina voinen esittää, että Reilun Kaupan "Maailma muuttuu ostos kerrallaan"-kampanja on todella näkyvä, tänään törmäsin siihen yhdessä vaateliikkeessä ja kahvilassa, molemmissa todella näkyvästi. Myös telkkarissa mainokset pyörivät! Toinen huomioni on, että rintsikkakaupat on oikea kammotus, on hirvittävää, kun vieras ihminen mittailee laardejani ja kiikuttaa toinen toistaan järkympiä virityksiä eteeni... Mutta toisaalta tänään ostetut liivit kestävät kyllä pitkään ja ovat oikeasti minulle sopivat, tukevat ja erittäin hyvät!

Näin vahingossa eilen yhden lukiokaverin (onni!), tänään toisen (onni!) ja tarkoituksella vielä illalla kolmannen (onni!). Rakastan tätä söpöä pikkukaupunkia, ainakin ajoittain. Huomenna ohjelmassa Tampere, TAYS, apuvälinekeskus, oma koti ja Changemaker, ehkä illalla kirjailen taas aatoksiani.

Kertooko teille jotain laadusta tai eettisyydestä merkit SOAKED, United Colors of Benetton, tai Nanso?

3 kommenttia:

annika kirjoitti...

Nanso symbolisoi minulle kotimaisuutta ja laatua, mutta en loppujen lopuksi tiedä, ovatko Nanson tuotteet kumpaakaan.

Benetton jollain tapaa on onnistunut symbolisoimaan eettisyyttä (ehkä rasismin vastaisilla mainoksillaan?), mutta muistaakseni joskus sitä vastaan oli boikotti, en muista miksi. Koskaan en ole sieltä mitään kuitenkaan ostanut, koska se ei ole kotimainen ja on silti hirveän kallis.

R-collection on sellainen merkki, jonka vaatteita ostan hyvällä omallatunnolla: kotimaista (tai osittain vissiin myös virossa tehtyä) ja ekovärjättyä puuvillaa jne. Yhden hupparin olen sieltä ostanut, ja se on kyllä kestävää ja laadukasta materiaalia. Valitettavasti talvitakin kanssa vuosi sitten tuli eteen se, että en löytänyt sieltä itseäni miellyttävää mallia, joten päädyin Vero Modaan, auts.

tyttism kirjoitti...

Nanso on minullekin ollut suomalaista laatua ja suunnittelua, jopa enemmän kuin Marimekko. Etenkin Reilun Kaupan mallistojen tulon jälkeen kuva on kirkastunut entisestään, vaikkei toki tee ei-reiluista Nanson tuotteista yhtään sen reilumpia.

Benettonista oma käsitykseni on varsin hatara. Muistan joskus miettineeni, onko mainoskuvilla muuta sanomaa kuin huomion houkutteleminen vai onko taustalla oikea halu vaikuttaa asioihin. Jotenkin olen Benettonin myös liittänyt laatuun, täytyy toivoa että ostokseni ovat kestäviä. Entuudestaan vain rippimekkoni on B:n, sitä pidettiin tasan rippipäivänä, pitäisikin ehkä laittaa vaikka myyntiin. Juhlista on aikaa kuitenkin jo 6,5 vuotta :)

SOAKED oli täysin uusi tuttavuus, materiaalit vaikuttivat kuitenkin laadukkailta, jään innolla odottamaan kuinka käyttäjän käy.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pitkälti samoilla linjoilla. Nanso on jees. Laadukkaita, kotimaisia tuotteita, joita nettisivujen mukaan valmistetaan Nokialla, Torniossa ja Tallinnassa.

Benetton on vähän kyseenlaisempi. Mainoskampanjat olivat aikanaan herätteleviä, mutta heidän toimintatavoistaan en sen enempää tiedä. Kohtalaisen laadukkaita tuotteita kuitenkin tekevät (jos lukee pesuohjeet huolellisesti eikä pese neuleita koneessa, jos ohjeessa lukee käsinpesu...)

SOAKED on täysin uusi tuttavuus minullekin. Pikatsekkauksella ei ainakaan firman kotisivuilta löytynyt viitteitä erityisestä eettisyydestä. Jos siis tekevät vaatteita eettisesti ja ekologisista materiaaleista, eivät ainakaan kovin paljon sitä hehkuta.