lauantai 22. marraskuuta 2008

Leirivierailijana

Kuva googlesta, hakusanalla Pöyhölä.

Kävin tänään Keuruulla Pöyhölässä reilun kuuden tunnin vierailulla viikonloppuleirillä. En ole koskaan ennen tehnyt niin, vaan olen aina ollut paikalla koko leirin tai en ollenkaan. Mukanani oli myös M. Jyväskylän Changemakerista ja yllätyin, miltä leiri näyttää ulkopuolisen silmin.



Vedin kahdesti ihmisoikeusharjoituksen ja salakuuntelin M.:n esitystä Kambodzasta ja hengasin tuttujen nuorten kanssa. Se ihana yhteenkuuluvuus ja vapaus olla oma itsensä. Paras muistoni tämän kesän riparilta on, kun useampi itkuinen ja onnellinen nuori kiitti leiristä ja kertoi, että ensimmäistä kertaa hänet on nähty sellaisena ihmisenä kuin millaiseksi hän on itsensä aina kuvitellut. Pöyhölässä nuoret tulevat kovin erilaisista oloista. On pienituloisten yksinhuoltajien lapsia, varakkaiden suurlähettiläiden lapsia, EU-virkamiesten lapsia, jotka lentävät viikonloppuleireille Keski-Euroopasta. Ja silti nuoret ovat samalla viivalla, kaikki toistensa kanssa, toistensa puutteet ja vahvuudet huomioiden.

Ja miten viisaita nuoret ovatkaan! Hahmottavat omien valintojensa vaikutuksia toisiin ihmisiin ja ympäristöön.

Ihanaa oli myös käydä leirillä, kun sai poimia parhaat palat ja palata kotiin olematta kuolemanväsynyt. Ainoastaan se harmittaa, että yhteinen iltahartaus jäi kokematta.

Ei kommentteja: