torstai 13. marraskuuta 2008

Leffavinkki: Kautokeinon kapina

Kuva lainattu MS Filmfestivalin sivuilta.

Piipahdettiin äitin kanssa Arktisen Upeeta -leffafestareilla katsomassa Kautokeinon kapina. Ennalta tiesin vain, että eräs tuttuni oli siitä pitänyt, että näyttelijät ovat kauniita ja kovatasoisia ammattilaisia ja että tarina kertoisi saamelaisista.

Lyhyestihän kyse on norjalaisten saamelaisista saamasta yliotteesta, kun nämä alkoholisoituivat ja joutuivat maksamaan velkojaan poroilla. Lestadiuksen herätyksen myötä tilanne parani, kunnes tilanteeseen turhautunut kauppias ja kapakoitsija juonittelee paikalle uuden papin, jonka on määrä palauttaa kansa kirkkoon.

Elokuvassa rakastin luontoa ja ihmisiä, miten he voivatkaan olla niin kauniita? Lisäksi olin kiitollinen uudesta näkökulmasta Lars Levi Lestadiukseen, tässä elokuvassa hänet näytettiin varsin positiivisessa valossa, toisin kuin lestadiolaiset nykymediassa valtaosin. Kuten elokuvan päähenkilöiden, myös minun päässäni myllersi kysymyksiä siitä, miten saman kirkon palvelijat voivatkin tuoda niin erilaista viestiä? Miten paljon pahaa onkaan maailmassa saatu aikaan keinottelemalla kristinuskon nimissä?

Ja se elokuvan musiikki! Valitettavasti siitä ei löydy elokuvan sivuilta minkäänlaista tietoa, ostaisin mielelläni levyn jos toisenkin, jos vain käsiini saisin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on leffa jonka haluaisin nähdä. Menisiköhän se Tampereella vielä?

tyttism kirjoitti...

R, en usko että menee. Ehkä se tulee Cinolaan ennen pitkää? DVDllä sen ehkä saa jo myös, ajattelin hankkia sen omaksi.