keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Changemaker

Kuva googlesta hakusanalla Changemaker.

Abivuonna äitini bongasi jostain lehdestä ilmoituksen, että Jyväskylässä alkaa Changemaker-ryhmä. Silloin jokapäiväiset tanssitreenit, kuoroharkat ja koulu veivät kaiken ajan, mutta Tampereella päätin tarttua asiaan. Kirkon Ulkomaanapu, verkosto, vapaaehtoisuus, maailmanparannus, oikeudenmukaisuus - mikä voisikaan kiinnostaa minua enemmän?

Ensimmäisenä opiskeluvuotena iltaluennot olivat aina paikallisryhmätapaamisten päällä, mutta vuosi sitten pääsin mukaan. Voi sitä auvoa, vihdoinkin löysin yhteisön, jossa kirkkoon sitoutuneet, mutta kenties seurakunnassaan vierautta tuntevat nuoret aikuiset ovat löytäneet yhteen. On ihanaa keskustella, kun kaikki ovat vähintääkin saman päämäärän perässä, kaikki tietävät mistä puhutaan ja motivaatio on suurta. Tiedän, että vielä hedelmällisempää keskustelu kenties olisi, mikäli mukana olisi kovin eriäviä mielipiteitä, mutta silti olen kokenut Changemakerin erittäin läheiseksi yhteisöksi. Toimintaan oli myös matala kynnys osallistua ja tähän mennessä olen roudannut jo kaksi ystäväänikin paikan päälle!

Tampereen ja Jyväskylän ryhmien toiminta on hyvin samanlaista. Kerran kuussa on Changemaker-ilta, johon ulkopuolinen puhuja tulee kertomaan tietystä aiheesta. Tähän mennessä olen kuullut mm. Ugandan tämänhetkisestä tilanteesta, Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista EAPPI-vapaaehtoisen silmin, HIV/AIDS-työstä Afrikassa... Lisäksi pidämme luku-/opintopiirejä, joissa käsitellään ennalta valittua artikkelia tai kirjaa. Todella antoisaa! Helsingissä lukupiiri kokoontuu ratikassa, jossa keskustelu tuodaan kaiken kansan keskuuteen, Jyväskylässä kokoonnumme pitkälti kodeissa, Tampereella kuppiloissa.

Kampanjointi ja koulutusviikonloput sekä yhteistyö Norjan ja Islannin Changemakereiden kanssa kuuluu olennaisesti toimintaan myös. Koulutuksia on kahdesti vuodessa ja uuden oppimisen lisäksi tärkeää on myös pitää hauskaa. Hauskanpitoa on opittu etenkin norjalaisilta kollegoilta ja siinä lieneekin homman viehätys - CM Norway on Norjan suurin nuorisojärjestö ja maan kolmanneksi vaikuttavin kansalaisjärjestö! Tänä vuonna olemme kampanjoineet Maan Ystävien rinnalla Polttava kysymys -kampanjassa ajamassa ilmastolakia, ensi vuonna kampanjoimme Kongon kaivostoiminnasta ja suomalaisten elektroniikkayhtiöiden vastuusta. Tampereella vahvana on ollut myös Reilun Kaupan puolesta kampanjointi ja Tampereestahan tulikin Suomen ensimmäinen reilun kaupan kaupunki! Asiaa ajaneita oli toki paljon, mutta myös CM oli aktiivisesti mukana.

Mielelläni kerron kaiken, mikä mahdollisesti aiheessa kiinnostaa ja toivotan kaikki tervetulleeksi mukaan! Kirkkoon kuulumattomuus tai eri uskontokunnan jäsenyys ei myöskään ole este, vaan ovet on haluttu pitää avoimina kaikille. Verkosto toimii kristilliseltä pohjalta, mutta ei paukuta ketään Raamatulla päähän. Uskallanpa jopa sanoa, että viimeviikkoinen keskustelumme Imatran kirkkoherrasta oli aika rebelrebel :) (Kirkkoherran asiat eivät ole ollenkaan hullusti, jyrähtihän arkkipiispakin hänen puolestaan!)

Lisää tietoa löytyy myös täältä.

Ei kommentteja: