keskiviikko 19. elokuuta 2009

Kestoratkaisu kestovaivaan.

Kuva www.myllymuksut.com

Kestovaippojen sivutuotteena on syntynyt liuta erilaisia kestävämpiä kuukautissuojia. Tuttavapiirissäni useat käyttävät kuukuppia ja minultakin sellainen löytyy, mutta kroppani ei ole sitä oikein kokenut omakseen. Jatkuva siteiden kotiin roufaaminen ja roskisten tyhjentely kuitenkin rassaa, joten päätin testata kestositeitä. Ovat muuten Helsingin Ruohonjuuressa remonttitarjouksessa, päiväside irtoaa 7 eurolla ja yöside muistaakseni 7,5 eurolla.

Kestositeiden perusajatus on hyvin yksinkertainen, siteissä on imutehosta riippuen kerroksittain kangasta: pohjalla usein puuvillaa, joka pitää siteen parhaiten paikallaan, välissä imukerroksena fleeceä ja pinnalla esimerkiksi bambua tai puuvillaa. Päiväsiteiden imutehoksi ainakin tämä valmistaja ilmoitti koko päivän vuodon, eli samaa sidettä voi käyttää koko päivän. Yöside on niin järeä, että ainakin omassa käytössäni sen imutehoa ei tarvitse kyseenalaistaa. Käytön jälkeen ne pestään 60 asteessa ja yhden pesukerran perusteella sanoisin, että puhdistuvat pesupähkinöillä ja sappisaippualla varsin mainiosti.

Iholla kestoside on hengittävämpi kuin muoviset kertakäyttösiteet. Parin käyttökerran kokemuksella sanoisin, että side hankaa vähemmän, tuntuu normaalimmalta ja mukavammalta. Imuteho on kertakäyttöisiin verrattuna hyvä - kenties kertakäyttöiset tehdään pienivetoisiksi, jotta kuluttaja käyttää niitä mahdollisimman paljon?

Omat ostokseni ovat Myllymuksujen valmistamia, mutta myös tuttavapiirissäni on ainakin yksi, ellei useampiakin käsityöihmisiä, jotka valmistavat siteitä myös itse. Onko teillä muilla kokemuksia kestositeistä tai pikkuhousunsuojista?

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on muutama kestovaippakaupan vastaava ja sitten sellaisia ekopuuvillaisia muutama. Kuukuppia olen käyttänyt yli viisi vuotta mutta se ei "pahimpina" kahtena tai kolmena päivänä yksin riitä. En vaihtaisi noita takaisin muovisiin hiostaviin IKINÄ!
Anna-Mia

Arkipäivän aktivisti kirjoitti...

Joo, käytetty on. Käytän päivisin kuukuppia, mutta öisin Lunettes-merkkisiä kestositeitä. Hyvin ovat toimineet ja puhtaaksi tulevat, kun pesee 60:ssä.

En tiedä, miten käytännöllisiä ovat päiväkäytössä, mutta ainakin yöllä toimivat. Ja eivät siis ole mitään erikoisyösiteitä, vaan normaalikokoisia.

Kaisa kirjoitti...

Kuinkahan pitkiä nuo siteet on? Ja ilmeisesti nuo nepparisivut sidotaan alushousujen ulkopuolelta kiinni niin kuin siivekkeet?
Voisin melkein kokeilla, jos vaan tuo pituus olis riittävä... saakohan Tampereelta jostain??

tyttism kirjoitti...

Hehei, kiitos runsaslukuisista kommenteista!

Anna-Mia, mä kans luulen että hiljalleen siirryn kokonaan näihin. Aika arvokkaita ovat, joskin pitkäikäisiä, mutta mulla varmaan kertakäyttöiset jatkossakin reissukäytössä, ennen kuin kuukuppiin opin.

Arkipäivän aktivisti, mä luulen että mullekin jatkossa riittää ihan normaalikokoiset kaikkeen käyttöön.

Dreamer Kaye, pikaisesti vaaksamitalla arvioiden tuo normaali päiväside on n. 24cm ja yöside n. 10 cm pidempi. Mulle ainakin pituus riittää ihan hyvin, tykkään myös siitä, että noi siivekkeet on leveämmät kuin kertakäyttösiteissä, jolloin mitään ohivuotoja ei satu niin helposti. Nepparikiinnitys tosiaan vastaa kertiksien tarrasysteemiä, tosin kuvassa taitaa olla pikkuhousunsuoja, joissa on kaksi nepparia, jotta on varaa säätää alkkarien haarakiilan leveyden mukaan napakammaksi. Tampereella varmasti saa ainakin Ruohonjuuresta Hatanpään valtatieltä, siitä Koskaria vastapäätä ja ehkä myös Runsaudensarvesta, joka on Anttilaa vastapäätä. Ainakin kestovaippoja saa kai nykyään jo Prismoista ja Cittareista, en tiedä saisiko näitäkin?

Mulla ainakin yökäytössä tulee kyll jatkossa olemaan nämä kestot, oli niin paljon varmempi ja mukavampi olo nukkua!

bärre kirjoitti...

anteeksi, mutta nämä kuullostavat kyllä vähän ällöiltä. varsinkin se, että koko päivän voi käyttää samaa.

toisaalta, kertakäyttöiset hiostavat muovivaipat ei ole kyllä nekään mun juttu, että siihen verrattuna olisi varmastikin mukava ratkaisu.

onneksi kertakäyttöisiäkin on nykyään biohajoavina, mutta on se kumminkin hankalaa ja ympäristöä kuormittavaa olla nainen :D

tyttism kirjoitti...

Bärre, kyllä se ällöltä kuulostaakin, mutta ei oikestaan ole! Musta tuntuu, että kertikset on rakennettu jotenkin niin, että se niiden imemä veri leviää siinä siteessä ja nyättää paljon suuremmalta määrältä kuin todellisuudessa onkaan. Kestot imee ihan siivosti sen määrän, mitä minäkin luulin jotenkin valtavaksi eikä myöskään vuoda läpi, niin kuin voisi kuvitella. Biohajoava kertis ei oikeastaan ole kovin eko sekään, koska se menee sekajätteen mukana kaatopaikalle ja päästää hajotessaan kaasut ilmaan toisin kuin biojäte, joka käsitellään erikseen.

T kirjoitti...

Minä käytän kuukuppia ja olen kyllä siihen tosi tyytyväinen. Alun ihmettelyn jälkeen käyttö on todella vaivatonta. Suhtaudun vähän epäilevästi noihin kestositeisiin jos käyttää yhtä koko päivän... sitooko se siis myös hajut itseensä ja pysyy "kuivana"? Kuukuppi tuntuisi hygieenisemmältä vaihtoehdolta. Kerran juttelin erään miespuolisen henkilön kanssa kuukupista (oli erittäin kiinnostunut aiheesta), joka ei meinannut millään vakuuttua siitä, että kuukuppi olisi hygieenisempi ja terveellisempi vaihtoehto kuin esim. tamponien käyttö.

tyttism kirjoitti...

T, mulle kuukuppi on ollut jokseenkin kivulias ja epämukava, vaikka koko on oikea jne. Tällä hetkellä se on hyllytetty, kokeilen ehkä joskus uudelleen. Mä en ole huomannut kestositeissä kertakäyttöisiä enempää haju- tai muitakaan haittoja, toki niitä voi vaihtaa päivän mittaan useammin jos haluaa :)

Eija kirjoitti...

Olen käyttänyt kestositeitä, -pikkuhousunsuojia sekä kuukuppia jo monta vuotta. Vaikka kestoside imisiki koko päivän vuotomäärän, on se yhtälailla hyvä vaihtaa aina vessassa asioidessaan, kuten suositellaan kertakäyttöisissäkin.
Olen ommellut omat kestositeeni itse, kahta ostokappaletta ja yhtä lahjoitettua lukuunottamatta. Kasan phs:a ystäväni ompeli joutessaan minulle. :)

Sen verran "korjaan tekstiäsi" ettei fleece suinkaan ole imukerroksena, vaan kosteussulkuna, estäen läpivuodot. Joissakin käytetään PUL-kangasta (polyuretaanilaminoitua kangasta) samaan tarkoitukseen, mikä tekee kestoista hieman ohuemmat.

Olen huomannut, että useita ihmisiä ällöttää ajatus omista eritteistään, mitkä ovat maailman luonnollisin asia. Oikeastaan kuukupin käyttö on sottaisempaa kuin siteiden, mistä syystä usein koko vuotoaika meneekin pelkillä siteillä (joita minun kannattaisi ommella lisää, ettei tarttis hätäillä pesun kanssa). Kuukuppi on kyllä kätevä esim. urheillessa, pitkillä automatkoilla, asioilla käydessään, kun ei voi olla varma WC:n läheisyydestä jne.

tyttism kirjoitti...

Hei Eija, kiva kun oikaisit - en ole itse ommellut kestositeitä, joten ne eri kerrokset ja niiden funktiot menee vähän sekaisin... Siellä siteen sisällä se fleece kuitenkin on :) Mä olen yrittänyt ajoittaa pyykinpesut kuukautisaikaan, mutta luulenpa, että lisäostoksia täytyy kyllä tehdä. Nyt minulta löytyy siis lähinnä kokeilukäyttöön soveltuva määrä ja liikkuvaisena ihmisena pidän kertakäyttöisiä vielä, kun en voi olla varma että saan keston jonnekin järkevästi kulkemaan mukanani vaihdon yhteydessä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
joissakin verkkokaupoissa myydään pieniä vesitiiviitä pusseja, joissa siteen voi kuljettaa kotiin pyykkiin. Tietenkään useampaa tuntia ei viitsi kanniskella likaista sidettä mukanaan, mutta joissakin tapauksissa toimii.