keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Popsi popsi porkkanaa, sinä vihreä stalinisti!

Tällä hetkellä en lue lehtiä, koska paperilehden lukeminen on hidasta ja hankalaa ja sähköinen lukuohjelma on hetken verran ollut päivittämättä. Niinpä minulta on mennyt ohi eräs ilmiö, johon törmäsin tänään ensi kertaa. Olkaa hyvät, tässä illan viihdepläjäys:



Ensin nauratti, sitten itketti, sitten kaivettiin esiin Jeesus ja sitten en meinannut saada henkeä, kun nauratti niin. Voi Her-ran piek-sut rou-van ja-las-sa, nämä ihmisetkö meidän asioista päättää?

Kyse on siis siitä, että Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kouluissa on tästä lähtien yksi kasvisruokapäivä viikossa. Mielestäni päätös on lähinnä symbolinen, sillä kuukaudessa kasvisruokapäiviä on minun matematiikallani neljä tai viisi ja ainakin omina kouluaikoinani puuroa, velliä, kasvissosekeittoa, pinaattikeittoa tai -lettuja vähintäänkin sen verran. Päätös on erinomainen, osoittaa halua huolehtia ympäristöstä, asennekasvattaa lapsia ja ennen kaikkea - aikuisia.

Mitä tulee niihin vasta-argumentteihin, niin melko hataralta vaikuttaa, jos kasvisruoka on sekä syy ylipainoon että anoreksiaan, ilmastonmuutokseen kuin lasten nälkiintymiseen. Viime aikoina olen pohtinut myös vegaanista ruokavaliota, mutta pidän kananmunista ja maitotuotteista, joten jos arvon valtuutettu tulisi kertomaan minulle lakto-ovo-vegaanisesta ruokavaliosta, voisin tarjota kahvin kanssa vaikka kaalipiirakkaa!

Aiheesta on tänään kirjoittanut myös Pia Arkipäivän aktivistissa, Ranna Helmi otsalla:ssa sekä nei Green Fashion Freakissa.

Mitä mieltä te mahdatte olla? Mikä kommenteista on ratkiriemukkain?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Me yritimme meidän koulussa saada tuota kasvisruokapäivää jo joskus vuosi sitten, kun kumminkin suunnilleen puolet opiskelijoista on kasvissyöjiä. Palmian kanta silloin oli se, että heidän on tarjottava jokaiselle opiskelijalle vaihtoehto valita kasvis-ja liharuuan välillä, jok'ikinen päivä. Siis meillä se vaihtoehto on ihan oikeasti joka päivä: puuron kanssa on kanakeittoa, pinaattilettujen kanssa linströmin pihvejä, pinaattikeiton kanssa herne- tai jauhelihakeittoa... Olin aivan järkyttynyt lukioon mennessä, kun ei ollut enää kunnon puuropäiviä! En oikein tajua tuota systeemiä, mutta nyt on kiva, että se kasvisruokapäivä tulee. Ehkä sinä päivänä kyseiseen ruokaan panostetaan vähän enemmän ja joskus voisi jopa olla vegevaihtoehtoakin, ettei sinne aina ole tungettu munaa tai maitoa. (Minähän siis ihan sekasyöjä olen, vaikka nykyään olen tainnut useammin ottaa kasvisruokaa. Kavereissani sitten on montakin kasvista, joista yksi pitää välillä vegekuureja ja valittaa, kun ei oikein voi syödä koulussa muuta kuin salaattia.)

tyttism kirjoitti...

Ronja, toi on kyllä ihan hullua, jos AINA on se lihavaihtoehto! Mutta hei, nyt te saatte kasvisruokapäivän! Tuota kaupunginvaltuuston vinkuvat edustaja tuskin on ajatelleet vinkuessaan "oppilaiden oikeutta valita itse edes ruokansa", että ihan oikeasti jotkut haluaisivat vapaaehtoisesti sen kasvisruokapäivän. Meidän yläaste-lukiossa oli aikanaan anti-muovilusikkakampanja, mua vuotta vanhemmat sen organisoi ja käytännössä varmaan kaikki oppilaat ja opiskelijat vetoomuksen allekirjoitti. Lopputuloksena sitten oli, että ruokala siirtyi käyttämään ihan oikeita lusikoita, eikä kertakäyttöisiä, joita jälkiruokien kanssa oli käytetty siihen saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Jos mä saisin valita (niinkun mä monesti valitsinkin) niin mä en kyllä söis puoliakaan kouluruuista, vaan tyytyisin näkkärin jyrsimiseen. Epäterveellistä, totta, mutta jokaisella on se valinta ja se oli ihan mun oma valinta. Saman valinnan voi kuka tahansa tehdä riippumatta onko ruoka kasvista vai ei. Sitä paitsi eikö ole naurettavaa ajatella että kasvisruoka olisi muka aina pahaa ja sitä ei syötäisi? Onhan kouluissa nytkin tarjolla liharuokalajeja, jotka ovat suuren joukon inhokkeja, mutta edelleen ne säilyvät listoilla. Ei voi millään ymmärtää tällaista kohua.

-Apteekintäti N

tyttism kirjoitti...

N, no nimenomaan! On tosi vaikea ymmärtää, miten aikuiset ihmiset tieten tahtoen tekevät itsestään pellen argumentoimalla noin. Mun mielestäni tämä on tärkeä päätös, sillä se näyttää suuntaa, vaikkei tuokaan käytäntöihin suuria muutoksia - löysin illalla jostain tiedon, että Helsingin koulujen ruokalistalla on viiden viikon syklillä kolme kasvisruokapäivää (siis puuro-, pinaattilettu jne.) ollut tähän asti. Nyt niitä tulee kaksi lisää eikä yksikään lapsi taatusti nälkiinny, vaikka sitten olisi niinä päivinä syömättä. Sitä paitsi olen ihan rehellisesti sitä mieltä, että jos ne kolme kasvisruokaa tosiaan on ohrapuuro, pinaattikeitto ja pinaattiletut, niin niiden laatu, maku ja suosio on kyllä aivan ilmiömäinen verrattuna todella moniin koulun tarjoamiin liharuokiin.

Anonyymi kirjoitti...

aivan uskomattomia argumentteja tuossa pätkässä kyllä!

-V

tyttism kirjoitti...

V, todellakin! Mä etenkin tykkäsin siitä aneemisen näkösestä naisesta, joka kuulosti koko ajan siltä, että alkaa itkeä... Jos sen poikan on sekasyöjänä sairastanut anemiaa, niin kuinkahan monipuolisesti on onnistuttu sitä sit kotona ruokkimaan - onko äiti ihan paras arvostelemaan ruokavalioita?

Anonyymi kirjoitti...

Ihan käsittämätöntä! Eerokin tuli katsomaan että mitä mä oikein kikatan :)

tyttism kirjoitti...

No niin on! Oon jopa harkinnut, että jos kaupunginvaltuusto tarjoaa tän tason standupkomiikkaa, sinne pitäisi ehkä tehdä retki sen sijaan, että harkitsee maksavansa jostain standupklubi-illasta!