keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Minne katosi päivä(t)?

Päivät hupenee ihan hurjan nopeasti, viikot vain vilahtelee ohi.

Kävin aamulla taas YTHS:llä painonhallintaterkkarilla ja käytävällä odotellessani vieressäni oli tyttö, joka ähelsi verenpainemittarin kanssa ja kyseli minultakin neuvoa. Mittari antoi erinäisiä erilaisia tuloksia, joista tyttö sitten valitsi satunnaisen, jonka kiikutti eteenpäin todeten, että on meno kyllä hullua, kun e-pillerit saa lääkäriä näkemättä, kun käy ensin itse mittaamassa verenpaineensa. Yhtä kuorokaveriani siteeraten voisinkin sanoa, että tyttö mahtoi tuntea olevansa oman elämänsä valelääkäri.

Terkkarin kanssa tutkailtiin ruokapäiväkirjaa, joka oli kyllä taas melkoinen. Remontteerattavaa riittää! Koska allergioideni vuoksi pitäisi papuja tai linssejä syödä päivittäin, olen päättänyt yrittää toisen lämpimän ruuan ujuttamista ruokavaliooni - näin voisi syödä kerran päivässä myös jotain pavutonta. Otan mielelläni vastaan soijattomia ja pähkinättömiä kasvisruokavinkkejä ja etenkin sellaisia, joissa ei ole määrättömästi juustoa tai kermaa. Viime viikkoisen verenkuvan lopputuloksetkin kuulin, hemoglobiini 139 ja kaikki muutkin arvot mallillaan.

Paino oli kaikesta mässäämisestä ja laskiaisen juhlistamisesta huolimatta pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa kuin terkkarin edellisellä mittauskerralla, +200g.

Kirkkohistorian luento oli hilpeä ja selvisi, että teologisessa opiskelee tyttö, joka ei puhu juurikaan suomea! Hatunnosto hänelle, kirjoittaa kuitenkin kurssitöinä suomenkielisiä esseitä ja luennoitsijoista monet puhuvat todella nopeasti.

Otin tunnin päiväunet ja herätessäni olin ihan totaalisen pihalla, luulin heränneeni aamulla ja olevani myöhässä, unet katkesivat aivan kesken ja olo oli kaikin puolin pöllämystynyt ja viluinen. Onneksi sain vedettyä vähän ruusukaalia ja papumuhennosta napaani, ehkä tämä tästä vielä käynnistyy.

4 kommenttia:

pipari kirjoitti...

Oletko kokeillut esim vehnäproteiinia, seitania? Jaipur on esim. hyvää, ei sisällä soijaa, mutta saattaa olla jäämiä tehtaalta joten jos olet tosi pahasti allerginen, ei silloin varmaan sovi. Täältä voit tseka: http://www.wheaty.de/fi/sortiment35.html

Itse tykkään ainakin tuosta tosi paljon ja menee niin pastan, riisin jne kanssa. Vielä jos heittää mukaan tuoreita kasviksia ja esim. pähkinöitä, niin hyvää tulee.

Munat on hirmu hyvä proteiinilähde myös ja saa varioitua erilaisia munakkaita ja toisaalta esim. salaatteihin keitettynä, leivän päälle tms. Itse teen munakasta esim niin, että laitan mukaan myös keitettyä perunaa, tomaattia/paprikaa ja mausteita - on silloin ruokaisaa salaatin kera. Tietysti erilaiset juustot sopii mukaan myös.


Kvinoassa ja amarantissa on myös ihan kivasti proteeinia. Kypsyvät suht nopeasti ja kylmänäkin sopivat salaatin sekaan. Itse olen pitkinä päivinä esim sekoittanut eväsrasiaan kvinoan lisäksi avokadoa, kurkkua, pestoa, siemeniä tai pähkinöitä ja jos haluaa niin myös raejuustoa. Pitää nälkää hyvin kun hyviä proteiineja ja rasvoja.

Samoin sieniä kannattaa hyödyntää, kotimaisia saa metsästä ja talvella kuivattuina myös. Niistä on helppo tekaista keittoa tai kastike käyttämällä esim. kermaa tai tomaattimurskaa ja maustamalla mielensä mukaan. Sopii niin perunoiden, riisin, kvinoan kuin leivänkin kanssa.

Toivottavasti näistä jokin on avuksi ja inspiroi kokkaamaan :)

pipari kirjoitti...

Ai niin, noista edellä mainituista resepteistä siis sinulla luonnollisesti pähkinät pois. Voi laittaa siemeniä tilalle tai ei mitään :)

Hyviä proteiinijälkkäreitä syntyy mm. käyttämällä rahkaa jota voi maustaa hedelmillä tai marjoilla. Tai sitten pirtelö, johon heittää esim. jugurttia, banaanin ja mitä vaan marjoja.

Raejuusto taas sopii välipalaksi hedelmien tai vihannesten kanssa oivallisesti. Bodaajatkin vetävät raejuustoa halutessaan proteiinia :D siis tietty munien ja pihvien lisäksi :)

tyttism kirjoitti...

Moikka Heta ja kiitos vinkeistä! En ole seitania itse asiassa kokeillut, muutaman kerran kuullut, joku sanoi että sitä on hankala löytää Suomessa. Täytyykin perehtyä, samoin kvinoaan sun muihin. Mulla on voimallinen reseptilaajennus meneillään, vinkit oli kyllä tosi hyviä, etenkin kun nyt pitäis lisätä myös juurikin tuoreiden vihannesten ja kasvisten osuutta päivittäisessä syömisessä. Täytyykin vähän vilkaista täältä vinkkiä ennen seuraavaa kauppareissua :)

pipari kirjoitti...

Kiva, jos olivat avuksi :) Jaipuria, seitania, kvinoaa ja amaranttia löytyy ainakin Ruohonjuuresta (se Kampin vieressä oleva) ja plussaa on se, että ovat luomuja. Lasipalatsin Maatilatorilta voi tehdä myös hyviä löytöjä marjojen ja sienien suhteen.

Päivittäistä marjojen ja hedelmien määrää olen itse saannut lisättyä nimenomaan tekemällä niistä pirtelöitä, smoothieita tai rahkoja, joten voin lämpimästi suositella :)ja vanha kunnon hedelmäsalaatti tai juures&kasvisdippikin on aina välillä hyvä kaivaa esiin. Yllättävän namia välipalana dippailla esim. porkkanoita ja kurkkua maustettuun partaäijäjugurttiin tai kermaviiliin.