torstai 18. helmikuuta 2010

Konsultit valtaan vaan!

Meinasin tiputtaa silmät päästäni luennolla, kun surffasin Ylen uutissivuilla ja silmiini osui tämä. Siis voi taivahan talikynttilät, Suomen politiikan kahvassa on se konsulttiyritys, jonka kosteahkossa illanvietossa olen itsekin yrityksen toimintaan tutustunut. Hyvissä käsissäpä on terveydenhuolto, kun mm. tuotantotalouden diplomi-insinöörit pääsevät vähän ehdottelemaan uusia linjauksia. Kaikki kunnioitukseni tutalaisille, mutta suutari pysyköön lestissään!

Tässä asiassa on useampikin jokseenkin outo asia:
1. Hallitus on tilannut ideoita seuraavan kauden hallitusohjelmaa varten. Eikö tässä maassa kuitenkin toimi demokratia siten, että kukin puolue tekee oman ohjelmansa ja vaalien jälkeen muodostetaan uusi hallitus, joka sitten muotoilee oman ohjelmansa?
2. Miksi suunnittelutyö on annettu täysin ulkopuoliselle yritykselle, kun on olemassa valtion omia asiantuntijaorganisaatioita kuten esimerkiksi VTT?
3. Eikö ole demokratian perusajatusten vastaista, että konsultti, joka ei ole ollut vaaleissa ehdolla ja josta kukaan ei ole koskaan kuullut (koska nimeä tuskin annetaan julkisuuteen) pääsee tekemään ehdotuksia hallitusohjelmaan? Ja jos konsultti ei olekaan suomalainen, niin kuinka perillä hän on tämän maan historiallisesta kontekstista ja esimerkiksi sosiaalipolitiikasta?
4. Miksi tämä asia tuli julkiseksi vasta jälkikäteen, ikään kuin vahingossa?

Hieman nyt ihmetyttää!

5 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

En ymmärrä mikä tässä on ongelma. Viittaamaasi uutista en lukenut (en käytä Ylen palveluja), mutta kommentoin sinun kirjoittamasi pohjalta.

Eikö ideoita voi tilata ihan mistä vain parhaimmaksi katsoo? Poliittisen vastuun niistä kantavat kuitenkin ne, jotka laittavat hallitusohjelmaan nimensä alle.

Miksi ihmeessä pitäisi tilata joltakin valtion omalta organisaatiolta? Hallitusohjelmaa laatiessa on voitava tarkastella kriittisesti myös valtion roolia yhteiskunnassa, ja se voi valtion laitoksille olla turhan hankalaa. Ja vaikkei olisikaan, niin ei kai valtion suosimiseen yksityisen kustannuksella silti mitään syytä ole?

Ulkopuoliset näkemykset ovat ihan tervetulleita. Mitään epädemokraattista tuossa ei ole, vaan yrität tehdä ongelman asiasta joka ei sitä ole.

tyttism kirjoitti...

Niko L, suosittelen lukemaan - uutisoitu on varmasti muuallakin kuin YLEllä, voisin kuvitella, että esimerkiksi Hesarissa. Mua epäilyttää tässä ehkä eniten se, että konsulttiyrityksen asiantuntemus, vaikka usein onkin monipuolista, on kuitenkin painottunut tietyille aloille. Tapasin kerran naisen, joka oli lähtenyt konsulttiyrityksestä siinä vaiheessa, kun hänen johdettavakseen annettiin terveydenhuollon uudistusprojekti ja hän koki, ettei poliittisen historian opinnot ihan pätevöitä siihen työhön. Mielestäni kaikki asiat, ei yhteiskunnassa, ei kirkossa, ei yrityksissä, ole johdettavissa yhden alan asiantuntijoilla. Jos on saatavilla valtion tutkimuslaitosten tai erityisasiantuntijoiden verkostoja, miksi ei käytetä niitä vaan maksetaan suuri summa ulkopuoliselle, jolla on kyllä hieno status muttei lopulta välttämättä (täyttä) pätevyyttä?

Hallinnon toiminnan pitäisi lisäksi olla mielestäni julkista, tämäkin asia julkistettiin kuitenkin vasta jälkikäteen ja siten, että joku antoi asiakirjat YLElle - ei siis siten, että ne olisi julkistettu esim. ministeriön verkkosivuilla.

Kolmantena ongelmana ihan rehellisesti pidän sitä, että nykyinen hallitus yrittää pedata seuraavankin hallituksen ohjelmaa. Suomessa ei mikään tule ikinä muuttumaan, jos demokratia on näennäistä - jatkuvuus on toki positiivista, mutta hallitusohjelman kaltaisessa asaissa jatkuvuutta totta totisesti toivoisi haettavan siten, että kukin puolue muotoilee uuden ohjelmansa ja agendansa nykyiseen hallitusohjelmaan verraten, mutta lopullinen hallitusohjelma on kyllä sitten sen lopullisen hallituksen asia, ei nykyisen.

Kokonaisuudessaan varmasti tartuin aiheeseen juuri siksi, että omastakin opiskelukaveripiiristä tähän konsulttiyritykseen rekrytoidaan ja epäilen vahvasti koulutuksemme yleispätevyyttä muihin kuin talousasioihin, erityisesti laskentatoimeen, liittyen.

Niko L. kirjoitti...

Oli siitä joissakin muissakin uutisissa. Jos se valtion rahoilla on tehty, niin olisihan se hyvä, että selvitykset olisivat muidenkin kuin tilaajapuolueen tai -puolueiden käytössä, mutta muuta varsinaista ongelmaa en näe. Saahan sitä ideoita tilata ja hyvä onkin, että tilataan.

Ulkopuolinen taho voi ideoida paljon rohkeammin kuin valtion laitokset, ja rohkeita ajatuksia varmasti tarvitaan. Konsulttifirmoissakin on monenlaista osaamista, ei niissä pelkästään yhden alan ihmisiä ole töissä.

Minniina kirjoitti...

Huolestuttava uutinen! On jo kylliksi valitettavaa, että poliittisen valvonnan ulottumattomissa olevalla talouselämällä on yhä enemmän suoraa ja epäsuoraa valtaa maailmassa...Mutta että kaupalliselle yritykselle annetaan suoraan vapaat kädet hallitusohjelman muotoilussa. Aika vääristynyttä demokratiaa mielestäni.

tyttism kirjoitti...

Niko L., rohkeat ideat on toki tervetulleita, mutta olen sitä mieltä, että tässä maassa uskotaan kovin sokeasti siihen, että konsultin tittelillä varustettu ihminen on pätevä mihin tahansa. Ja jos systeemissä on vika, systeemiä pitää muuttaa - tämä on vähän enemmän sellaista seurausten hoitamista kuin syihih puuttumista.

Mimmiina, älä muuta viserrä!