keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kenestä uusi arkkipiispa?

Muistelin viime viikolla lukeneeni useita arkkipiispan vaaliin liittyviä statuspäivityksiä Facebookista, ja ihmettelin eilen, kun seuraamani YLE ei ole asiaa kommentoinut millään tavalla. Hetken surffailun jälkeen selvisi, että ensimmäinen kierros on nyt käyty ja toiselle kierrokselle ovat selvinneet Kari Mäkinen ja Miikka Ruokanen, josta ensimmäinen sai satakuntaääntä enemmän kuin toinen.

Itse toivoisin Mäkisestä uutta arkkipiispaa, mutta jännityksellä odotan tulosta. Vaalissa kolmanneksi jääneen Seppo Häkkisen kannattajien siirtyminen edelleen jomman kumman ehdokkaan taakse lienee valintaan suurimmin vaikuttava tekijä.

Arkkipiispahan on kirkon keulakuva, vaikkei hänellä sen enempää muodollista valtaa olekaan kuin muillakaan piispoilla. Millaisen keulakuvan me kirkkoon haluamme?

3 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Minä taas kannatan Ruokasta ja toivoisin kovasti hänestä uutta keulakuvaa kirkkoon. Mielenkiintoinen vaali siitä tulee!

Niina kirjoitti...

Minäkin olen ehdottomasti Mäkisen kannalla, vaikka mun mielipiteellä ei olekaan mitään arvoa. Hän muuten asuu tässä lähistöllä.

tyttism kirjoitti...

Elina, tänään spekuloitiin oikein kaveriporukallakin tätä, asetelma on melko herkullinen! Paljon on merkitystä sillä, miten Mikkelin piispan kannattajat jakautuvat Mäkisen ja Ruokasen välillä. Toisia vetänee Ruokasen puoleen samansuuntaiset linjaukset ja toisia taas Mäkisen suuntaan tämän kokemus seurakuntatyöstä. Mielestäni Ruokasen heikkous on se, että hän on tehnyt yliopistouran - tuntuisi erikoiselta, että kirkon keulakuvaksi valittaisiin henkilö, jonka työura koko instanssissa on ollut kovin lyhyt. Toisaalta Mäkisen liberaalimpi linja ei välttämättä miellyttä kaikkia.

Niina, mä olen vahvasti sitä mieltä, että ihan kaikkien mielipiteellä on arvo. Vaikkei kirkko äänestäjiä suuresti vedäkään, on kuitenkin niin, että pienistä puroista muodostuu suuri virta ja se, mitä seurakuntalaiset esimerkiksi kirkon luottamuselimiin ihmisiä valitessaan äänestävät, vaikuttaa kyllä ennen pitkää myös esim. kirkolliskokouksen kokoonpanoon ja piispan virkojen täyttämiseen.