keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Mitä tekee diakoni? Mitä teologisessa voi opiskella?

Sain edellisen postauksen kommentteihin kysymyksen, että mikä on diakoni ja mitä diakoni tekee sekä mitä teologisessa voi opiskella.

Oman käsitykseni mukaan diakoni on kirkon palveluksessa oleva sosiaalityöntekijä, Riikkis osannee alan naisena kertoa asiasta enemmän. Diakonia-ammattikorkean sivuilla diakonin työstä kerrotaan seuraavaa: "Diakoniatyössä kohdataan ihmisten arkea ja elämän monimutkaisia kysymyksiä luovasti mutta ammatillisesti. Diakoni tukee ihmisiä niin, että lähimmäisenrakkaus ja oikeudenmukaisuus toteutuisivat. Kristillinen usko ja ihmiskäsitys sekä sosiaalieettinen toimintatapa ovat työn lähtökohtia. Usein työ edellyttää äänettömän hädän kuulemista ja näkemistä, mutta myös vaikuttamista hätää aiheuttaviin syihin."

Teologisen koulutus on laaja ja tiedekunnan sisällä opiskelija valitsee suuntautumisvaihtoehdon sen mukaan, tahtooko ryhtyä tutkijaksi, uskonnonopettajaksi vai valmistua kirkon tehtäviin. Erilaisten yhdistelmien opiskelu on myös mahdollista, monet hankkivat pätevyyden sekä opettajan että kirkon tehtäviin. Suuntautumisvaihtoehdosta riippuen opintojen sisältö vaihtelee. Käytännössä kuitenkin opiskellaan "peruspaketti" kaikkea ennen pääaineen valintaa. Pääainevaihtoehtoja on eksegetiikka (Raamatun selitysoppi), kirkkohistoria, uskontotiede (tutkii käsittääkseni uskontoa laajemmin - kirkon virkaan haluavalle suositellaan käsittääkseni ensisijaisesti jotain muuta pääainetta), käytännöllinen teologia (kirkkososiologia, käytännöllinen teoologia ja uskonnonpesagogiikka) ja systemaattinen teologia, jossa pureudutaan kristilliseen oppiin (ymmärtääkseni). Lisäksi opiskelijoille kuuluu suuntautumisvaihtoehdosta riippuen jonkin verran klassisten kielten (kreikka, latina, heprea) opintoja.

Olen opiskellut teologiaa tähän mennessä niin vähän, etten kauhean tyhjentäää vastausta osaa antaa. Kenties teologilukijat voivat kommenttilootassa avata asiaa lisää?

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Itseasiassa teologisessa on nykyään kaksi linjaa A ja B, jotka jakautuvat vielä A1:een, A2:een, B1:een ja B2:een. A1 on kirkon työhön valmistava linja. A2 on yhteiskunnan teologin tehtäviin valmistava linja. (esim. tutkija, järjestötyö, viestintään liittyvät työtehtävät, kuten toimittaja, tiedottaja ym.) B-linja on opelinja. B1-linjalaisista tulee pelkän ussan maikkoja B2-linjalaisista kahden aineen maikkoja. Tavallisimpia vaihtoehtoja ussan kaveriksi ovat psykologia, filosofia ja historia.

Kaikilla teologeilla on yhteiset perus- ja yleisopinnot. Se, miten paljon lukee klassisia kieliä riippuu innosta ja linjasta. Perusopintoihin kuuluu opintoja Tytin mainitsemilta viideltä laitokselta. Yleisopintoihin kuuluu esim. kieliä, viestintää ja filosfiaa.

Teologi valitsee pääaineen vasta, kun on opiskellut jo pari vuotta, eli silloin, kun alkaa tehdä kandidaatin tutkielmaa. (yleensä yliopistoon haetaan suoraan jollekin tietylle pääaineelle) Täsät eteenpäin opinnot ovat enimmäkseen sitä omaa pääainetta, mutta toki muitakin teologisia opintoja pitää vielä suorittaa.

Pääainevaihtoehdot ovat:
- Vanhan testamentin eksegetiikka eli VT:n tutkimus
- Uuden testamentin eksegetiikka eli UT:n tutkimus
- Yleinen kirkkohistoria
- Suomen ja Skandinavian kirkkohistoria
- Dogmatiikka eli oppihässäkät (systemaattisen teologian laitos)
- Ekumeniikka eli kirkkojen välisten yhteistyöpyrkimysten tutkimus (systemaattisen teologian laitos)
- Teologinen etiikka ynnä sosiaalietiikka (systemaattisen teologian laitos)
- Uskonnonfilosofia (systemaattisen teologian laitos)
- Käytännöllinen teologia (esim. jumalanpalveluksen, puheopin ja sielunhoidon tutkimus)
- Kirkkososiologia (käytännöllisen teologian laitos)
- Uskonnonpedagogiikka eli uskontokasvatushommelit (käytännöllisen teologian laitos)

Sorry, pitkä postaus. :) Mutta eiköhän siinä tule jotain esille, mitä teologisessa tehdään. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksista! :)