lauantai 16. toukokuuta 2009

Turistihelsinki.

Juuri ennen lähtöä Kauppatorin laitaa ajoi kymmenien Porschejen letka, S. arveli, että kyseessä oli "Lisää oikeuksia Prscheille"-mielenilmaus, mutta yleinen mielipiteemme oli lähinnä, että "onpa ne aika rumia!".

Viime viikolla Kivi-messussa bongasin YKYn (Ylioppilaiden Kristillinen hdistys) esitteen, jossa kerrottiin loppukevään ohjelmasta. Päätin lähteä mukaan veneretkelle, joka tehtiin tänään iltapäivällä sellaisella Kauppatorilta lähtevällä Sunlinesin turistiveneellä. Oikeasti kierros maksaa 19e, mutta meille retken hinta oli 5e, varsin kohtuullista siis! YKY oli tilannut Pekka Poudalta myös parhaimman mahdollisen sään sekä juuri sopivasti turisteja matkakumppaneiksemme.


Retki kesti puolitoista tuntia ja kiersi upeissa maisemissa. Matkalla nähtiin kauniita yleisiä ulkoilualueita, mielettömiä linnoja ja huviloita, insinöörin silmää hiveleviä satamia sekä jopa kaltaiselleni turistille tuttuja maisemia, kuten Korkeasaari ja Suomenlinna. Retkellä oli mainio opastus, jonka kuuli kaiuttimista parhaiten ulkokansilla. Kansilla oli osan aikaa varsin lämmintä ja miellyttävää, välillä hyvinkin vilpoisaa. Revimme paljon riemua suomi-ruotsi-englanti-saksa -selostuksesta: "täällä on sauna saunan vieressä ... samma på svenska ... sauna next to sauna ... und auf Deutsch!" Kirjallisia opaslehtisiä oli sitten tarjolla muilla kielillä, itselleni matkaan tarttui ranskaa puhuva lehdykkä. Sen perusteella näimme matkallamme seuraavat: Eteläsatama, Suomenlinna, Kustaanmiekka, Vasikkasaari, Santahamina, Hevossalmi (silta niin matalalla, ettei yläkannella voinut olla siltaa alitettaessa), Laajasalo, Villinki, Jollas, Vartiosaari, Tammisalo, Degerö, Herttoniemi, Kulosaari, Mustikkamaa, Korkeasaari ja Katajanokka.


Suurin osa kuvistani on vain epämääräisiä "jotain rantaa jossain päin reittiä" ja niissä on tunnistettavia kuvia matkaseurastani, mutta poimin maistiaisiksi muutaman. Reitti kulki uskomattoman läheltä asutusta, jotkut taloista olivat niin rannassa, että laivasta käsin olisi voinut (minäkin!) analysoida aamiaispöydän tarjoiluja! Näimme myös yhden yksityisen lentokoneen parkkeerattuna talon edustalle (vai liekö ollut vesitaso, en erottanut oliko kone nurtsilla vai vedessä) ja ranskalaisen turistin, joka puhui puhelimeensa koko kierroksen ajan ja istui kaksinkerroin nenä polvissa, jottei tuuli osuisi luuriin... Aika tyyris puhelu! Parhaat näkymät saa kuitenkin tekemällä kyseisen turistiretken ihan itse.


Kauhean ekologistahan tämä ei ollut, tiedän sen.

Ei kommentteja: