tiistai 23. helmikuuta 2010

Ruotsi-Suomi-maito-ottelu.

Siihen nähden, miten neuroottisia suomalaiset ovat vastakkain asettelusta länsinaapuria kohtaan, on hämmästyttävää, että ruotsalainen maito maistuu yhä useammalle. Jääkiekkotuloksia manataan kuin suurempaakin onnettomuutta ja yleisurheilumaaottelua mainostetaan lausein, jotka poikisivat takuuvarmasti rasismisyytöksiä, jos niissä vastapuolena olisi jokin muu maa kuin Ruotsi (äh, en löytänyt kuvaa, mutta viittaan taannoiseen "Tärkeintä ei ole se, että Suomi voittaa, vaan se että Ruotsi häviää"-banneriin).

Mutta maito sen kun maistuu ja ihmiset ostavat surutta, vaikka seuraukset ovat varmasti kaikkien tiedossa. YLE uutisoi tänään, että Valio on joutunut supistamaan tuotantoaan ja ruotsalaisen maidon kittaaminen aiheuttaa jo ihan konkreettisesti työttömyyttä kotimaassa. Mikä suomalaisia oikein riivaa?

Maidonjuonti on kokonaisuudessaan melko epäekologista puuhaa ja ihminen onkin ainoa nisäkäs, joka aikuisenakin juo - eikä edes omaa maitoaan, vaan toisen nisäkkään. Lehmähän tunnetusti päästelee ilmoille yhtä sun toista kasvihuonekaasua ja maidon kuljettamisesta tilalta meijeriin ja edelleen marketin kautta kotiin aiheutuu vain lisää päästöjä ilmakehään. Vielä enemmän päästöjä kuitenkin aiheutuu, kun maitoa rahdataan meren yli.

Omaan, melko vähäiseen maidonkulutukseen ruotsalainen maito ei ole vaikuttanut missään määrin, juonhan luomumaitoa. Sen sijaan isäni perheessä juodaan ruotsalaista, sillä kun säästää 50 euroa kuukaudessa. Niinpä niin ja hohhoijaa.

***

Kreikan läksyt vie nykyisellään aivan hullun paljon aikaa, n. 45min/lause.

Illalla otan suunnan Kallioon ja Cafe Mascotiin mainiossa seurassa, luvassa mainiota musiikkia.

Maailman uskontojen kurssilla oli ylimielinen täti, joka puhui buddhalaisuudesta ja hypoteettisista tyttöystävistä.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, nyt kun tuon tajuaa, minusta tuntuu, etten osta enää sen yhden kerran jälkeen ruotsalaista maitoa. Kotimainen rules, kaikin puolin.

tyttism kirjoitti...

Ronja, asiassa on monta puolta! Mä en tiedä, paljonko se hintaero on, opiskelijalla varmaan se hinta on usein valintakriteeri. Mutta ei ole tarkoitus syyllistää, lähinnä herätellä ihmisiä miettimään asiaa :) Mulla jotenkin tän maitoasian kans muutenkin mietityttää paljon, kun yritän sekä syödä terveellisesti että olla ekologinen, joten ostan rasvatonta luomumaitoa. Sit kun kuitenkin käytän maitoa aika vähän, harmittaa kun helposti jää viikossa puolikin litraa käyttämättä, eikä se määräänsä enempää säily, etenkään luomumaito. Nyt on markkinoille tullut myös se laktoositon luomumaito, joka ratkaisee säilyvyysongelman ja ehdin siis käyttää koko purkin, mutta on taas rutkasti kalliimpaa litrahinnaltaan, eikä sitä saa rasvattomana... Ei ole helppoa!

Tiina Tee. kirjoitti...

Hyvä vaan herätellä ihmisiä, itsehän en edes ollut tajunnut koko asiaa ennen ekologisen poikaystävän löytymistä... Yks päivä juuri tässä viikon sisään meinasin napata ruotsalaista maitoa mukaan (laktoosittomana hintaero tais olla n 20 senttiä / purkki) kunnes tajusin mitä olen tekemässä ja etsin sitä suomalaista maitoa... Luomumaitoa oon miettiny myös, varsinkin kun sitä tosiaan saa nyt laktoosittomana, mutta sitten jäisi vitamiinit saamatta. Tosin popsin niitä jo nyt purkista, ehkä se riittäis?

Mutta hyvä Tytti :)

tyttism kirjoitti...

Tiina Tee, noi maitojen hintaerot on kyllä melkoisia! Mä oon pistänyt merkille vain sen, että se rasvaton luomumaitolitra on maksanut pienessä K-Extrassa (sopivasti matkan varrella ratikalta kotiovelle) 1,79e, isommassa mutta silti pienessä K-Marketissa (sata metriä kauempana ja "väärään" suuntaan) 1,59e ja Prismassa 1,39e. Mä en muistanutkaan, että normimaitoon on lisätty vitamiineja! Vitamiinipurkin kyljessä varmasti sanotaan, että mistä vitamiineista päivän annos täyttyy jo sen yhden napin syömällä ja itse uskon, että luomulla saattaa olla muita terveysetuja puolellaan. Mun jonkun verran maitovaivainen ystävä on voinut juoda tavisluomumaitoakin, samoin meidän äiti, mut on tosi kätevää, että siitä on nyt laktoositonkin versio niille, kenen elimistö ei siedä laktoosia lainkaan. Kävin toissa viikolla verenkuvassa, josta näki ihan kaiken ja lopputulos oli, että arvot oli kaikki oikein mallikkaat, joten en usko, että tavismaidosta saamatta jäävät vitskut on mitenkään tappava juttu :) Onpas hauskaa, et ruotsalaisillakin on nykyään laktoositonta maitojuomaa - on nimittäin Valio sen ensimmäisenä maailmassa keksinyt!

Kristiina kirjoitti...

Minä jätin Valion tuotteet hyllyyn sen jälkeen kun selvisi, että yritys kannattaa kuudetta ydinvoimalaa Suomeen. En nyt muista tarkkaan, miten asia meni, mutta siitä, kuinka monet ruoan keskusliikkeet ja keskeiset toimijat ajavat tätä asiaa, oli pitkä kirjoitus Hesarissa tämän vuoden puolella. Jotenkin niin se kuitenki meni, että halvan sähkön saantia haluavat taata uuden ydinvoimalan keinoin. Ikävä kyllä lähikauppani kuuluu samaan kyllä ydinvoimalle-ketjuun :-( Menee siis kimurantiksi.

Tiina Tee. kirjoitti...

Niin mäkin olen kyllä kahvin kanssa ainakin juonut B:n ja V:n kodeissa luomumaitoa ja ei ole vatsa siitä pienestä määrästä tykännyt huonoa. Pitäisi joskus kokeilla juomista, mut se on parasta varmaankin tehdä kotona yksikseen.. :D Koska tottahan se on, että eiköhän ne purkista otetut vitamiinit riittäne. Niitä syön siis lähinnä D-vitamiinin takia, koska lehdistä olen bongaillut vouhotusta siitä, ettei Suomessa mitenkään saa tarpeeksi D-vitamiinia talvella ja tuntuvat nuo jaksamiseen auttavan nyt pidemmän syönnin jälkeen (tai sitten se on psykologista ;)).

tyttism kirjoitti...

Kristiina, olipa mielenkiintoinen tieto! Mä en tällä hetkellä lue lehtiä, joten en ollut moista yhteyttä tullut edes ajatelleeksi, täytyypä selvittää. Valion maidolle lienee ainakin paikoitellen muitakin kotimaisia vaihtoehtoja (esim. Satamaito?). Toisaalta koen tukevani enemmänkin suomalaisia viljelijöitä kuin Valiota, joka lähinnä käärii voitot välistä. Kuudetta ydinvoimalaa en kyllä halua minäkään. Ärsyttää, kun esim. VR markkinoi itseään vihreänä ja päästöttömänä, mutta mainoslauseiden takana on se todellisuus, että päästöttömyys on saavutettu osittain ydinvoimalla. Mun henkilökohtainen tavoitteeni on hiljalleen vähentää maitotuotteiden käyttöä ympäristösyistä ja hyvinkin voisin siirtyä kilpaileviin kotimaisiin tuotteisiin niiltä osin, kun niitä on tarjolla.

Tiina Tee, suosittelen kokeilemista! D-vitamiinivillitys on kyllä vallannut koko maan, meidän äiti niinikään kuuluu siihen kastiin, joka on kovasti asiasta huolissaan. Mä yritän syödä säännöllisesti kalaa ja Multavitaa tai -tabsia, josko se niillä pysyis aisoissa.

T kirjoitti...

Eihan kukaan ydinvoimaa halua, mutta talla hetkella ei Suomessa oikein ole muita vaihtoehtoja jos ilmastonmuutosta halutaan nyt heti ehkaista tuottamalla sahkoa paastottomasti. Tietysti voisi yrittaa kuluttaa vahemman sahkoa, mutta tosiasiassahan kulutus on vain kasvamaan pain eika talle trendille nay muutosta. Realismia. Toivottavasti aaltoenergia saataisiin pian valjastettua niin olisi monta ongelmaa ratkaistu! Tein juuri referaattia Irlannin energiantuotantoa kasittelevasta artikkelista: Irlannissa 98% energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, ja kaytannossa kaikki tasta rahdataan tanne ulkomailta..! Oljya, hiilta ja maakaasua palaa taloja lammitettaessa ja siita lammosta varmasti puolet karkaa huonosti eristetyista taloista valittomasti harakoille. Onneksi Irlannissa on paljon potentiaalia uusiutuvien energianlahteiden kayttoon, kunhan vain joku tekisi asialle jotain.

tyttism kirjoitti...

Mun mielestäni ydinvoima on täysin kestämätön ratkaisu, johon ei tule missään nimessä siirtyä. Suomessahan kulutus tällä hetkellä pienenee, kun energiasyöppö teollisuus (jonka tarpeilla lisäydinvoiman tarvetta perustellaan) muuttaa muualle. Kulutuksen pienentäminen on mielestäni ainoa vaihtoehto tällä hetkellä, aika paljon energiaa tässä maassa tuhlataa ihan hävyttömästi.

Tuo Irlannin tilanne kuulostaa aika haastavalta kyllä, etenkin kun EU on sitoutunut ainakin jonkinlaisiin päästövähennyksiin. Toisaalta, ehkäpä siellä on nyt helppo aloittaa vähentäminen, jos asiat on noin pahasti rempallaan - pienikin ryhtiliike tuottaa tulosta? Luulisi, että maassa, jota ympäröi meri, esim. tuon aaltoenergian kehittäminen olisi jotenkin huipussaan! Tuo talojen huono eristäminen on kyllä ihme juttu, vaikka toisaalta taloja ei kyllä lämmitetäkään tällaiselle suomalaiselle tasolle, että pitää tareta talvellakin kalsareissaan hiihdellä kotosalla. Irlanti ja Iso-Britannia eivät ainakaan talokannaltaan valtavasti eroa toisistaan ja toistaiseksi nimenomaan UK on tehnyt eniten päästöjen vähentämiseksi ja energiansäästämiseksi, asiasta on säädetty jopa laki (joka velvottaa vähentämään 80% muutaman vuoden kuluessa).

Anonyymi kirjoitti...

Ei minun lompakossani se tunnu, ostanko suomalaista vai ruotsalaista maitoa. :) Kerran ostin, kun myyjä siitä mainitsi. Olen itsekin kyllä myös harkinnut luomumaitoa, mutta kun veljen kanssa meillä on yhteiset maidot ja vähän epäilen, ettei se tahtoisi luomuun siirtyä...

tyttism kirjoitti...

Ronja, suosittelen veljen käännyttämiseen vain pitkäjänteistä jurnutustyötä. Meidän äiti aikanaan kääntyi luomumaitoiluun, kun sinnikkäästi aina kysyin, että "ostitko luomumaitoa?" ja on sittemmin tykästynyt siihen ihan vilpittömästi. Ehkä voit tehdä veljen kanssa diilin, että joka toinen purkki tavista ja joka toinen luomua? Luomussa on se huono puoli, ettei sitä saa 1,5 litran tölkeissä, mikäli sellaiselle olisi tarvetta.