lauantai 28. maaliskuuta 2009

Ekoteko: Vihreää virtaa

Helsinkiin muutta tuo väistämättä eteeni asioita, jotka aikaisemmin on hoitanut TOAS. Yksi näistä asioista on sähkösopimuksen tekeminen ja sähkölasku, joihin kumpaankaan en ole koskaan törmännyt. Kuinka paljon yhden television, yhden läppärin ja yhden pöytäkoneen, 56 neliön saunallinen kaksio, jossa asuu kaksi nuorta naista, mahtaa kuluttaa?

Epäekot asiat, joihin en ole TOASin aikana kiinnittänyt huomiota, saavat nyt uudet mittasuhteet. Mikroaaltouunini on museokamaa, ikää sillä on saman verran kuin abiturienttiveljelläni. Sen sähkönkulutusta en onnekseni tiedä, sillä tieto lisää tuskaa. Koska myös käyttöjärjestelmä, joka koostuu noin 20 nappulasta, jotka ovat itse asiassa suorakaiteen muotoiseen tarralappuun muotoiltuja eri kokoisia kohollaan olevia alueita, on vaikea käyttää ilman toimivaa näköä ja vielä vaikeampi selittää ihmiselle, joka on tottunut vain vääntämään paria vivua - siirtyy mikro varastoon. Onneksi tulevalla kämppikselläni O.:lla on pienempi, tehokkaampi ja ennen kaikkea vähemmän sähköä kuluttava mikroaaltouuni.

Pölynimurini on uusi, hyvä ja tehokas, eikä edes liiemmin käytössä kulunut... Laturit ja tietokoneen virtajohdon pyrin irrottamaan seinästä aina kun en niitä käytä - kaikki seinissä kiinni olevat "möllykät" kuluttavat virtaa taukoamatta. O.:lla on televisio, minulla ei, loput sähkönkulutuksesta muodostuukin sitten O.:n muinaisesta pyykkikoneesta sekä jääkaappi-pakastimesta ja liedestä. Onneksi en ole himosaunoja ja tyytynen tulevaisuudessakin satunnaiseen lauantaisaunaan, sillä muistelen yläasteen fysiikan tunnilla laskeneeni jonkin käsittämättömän summan, joka sähkösaunaa lämmittäessä haihtuu savuna ilmaan.

Ilahduin, kun O. ei vastustanut ajatustani vihreästä sähköstä. Nyt pitäisi sitten selvittää, millaista ekosähköä Helsingissä on mahdollista ostaa ja mikä sen hinta mahtaa olla. Olen kuullut huhua, että kaikille vihreää virtaa ei riitä, vaan voi joutua odotuslistalle!

Ken tietää, miten sähkösopimus tehdään ja millaista vihreää Hesassa saa, voi ilahduttaa minua suuresti kommentoimalla ja kertomalla lisää!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä en tiedä mitään vihreästä sähköstä enkä oikeastaan sähkösopimuksen tekemisestäkään, mutta anekdootti olisi: vuonna -92 muutin asumaan kämppikseni vanhempieni omistamaan asuntoon ja sähkösopimus tehtiin hänen nimellään. Kämppikseni ei jostain syystä pystynyt soittamaan itse sähkölaitokselle (kai Helsingin Energiaan) virka-aikaan, joten hänen äitinsä soitti sinne ja teeskenteli olevansa kämppikseni, sähkösopimus piti nimittäin tehdä henkilökohtaisesti. Sähkölaitoksen virkailija sanoi: "Te ette ole XX, teidän äänenne ei ole niin nuoren henkilön!" joten kämppikseni ei saanut sähkösopimusta solmittua sinä päivänä. Että tarkkoja ne oli, ainakin silloin.

Sähkösaunasta kuulin juuri radiosta, että jos saunassa kylvetään puoli tuntia kai kaksi kertaa viikossa, siitä tulee sähkölaskuun 70 euroa vuodessa. Minusta tuo puoli tuntia oli vähän ihme oletus, koska minusta saunojen kanssa käy helposti niin, että ne ovat lämpiminä monta tuntia ihan turhaan, kun ihmiset ovat menossa sinne "ihan kohta" monen tunnin ajan.

Ja pakastimesta sen verran, että minulla oli vuoden ajan käytettynä ostettu jättimäinen arkkupakastin, jonka tiivisteet falskasivat. Ajattelin, että siitä voi tulla sähkölaskuun vähän lisää, mutta se "vähän" osoittautui sadaksi euroksi!

Terveisin Poku

tyttism kirjoitti...

Okei, täytyy siis asennoitua sähkösopimuspuheluun vakavasti! :D Kieltämättä aikamoista pikasaunontaa tuo tuntuu olevan, meneehän saunalla sentään puoli tuntia jo pelkkään lämpiämiseen! Mä luulen, että meillä saunotaan kahdesti kuussa, jos sitäkään :P Oon kuullut noista yllättävistä pakastinlaskuista ennenkin, meillä onneks asunto on 11v vanha, joten mistään muinaisteknologiasta ei ole kyse. Pitää muistaa sulattaa pakkanen myös, niin ei ehkä ihan suunnattomia summia tule.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, vihreästä sähköstä: itse vuokraan mieheni kanssa n. kaksion kokoista kämppää Helsingissä ja ostamme vihreän sähkömme Kuopion Energialta: taitaa olla 100 % tuulisähköistä kaikkein edullisin meidän kulutukseemme suhteutettuna.

JuhoK kirjoitti...

Itselläni on helsingin energian sähkösopimus ja netissä sen sai tehtyä, tapahtui kätevästi ja nopeasti. Vihreää sähköä ei ainakaan helsingin energian kautta tällä hetkellä saa, puljun nettisivuilla voi ilmoittautua jonoon josta ilmoitetaan kun kapasiteettiä vapautuu.

Meira kirjoitti...

Meinasin tulla toteamaan, että Helsingin energialta saa ekosähköä, kun netissä sopimusta tehdessä laittaa vaan raksin ruutuun oikeaan kohtaan. Näin siis silloin kun itse tein sopimuksen.. Ylemmän kommentin perusteella tilanne on parissa vuodessa muuttunut. Toivottavasti tilanne korjaantuu ja kaikille halukkaille pystytään tarjoamaan vihreä sähkö! On se nyt hassua joutua jonottamaan semmoista.

Ps. Sulla on kiva blogi!

Anttoo kirjoitti...

Helsingissä voi ostaa yhtä lailla mitävaan sähköä, niinkuin muuallakin Suomessa. Sijainti ei rajoita sitä mitä voit ostaa. Pari vinkkiä missä infoa ja mahdollisuudet vaihtaa ekosähköön:
http://www.vaihdavirtaa.net/
http://www.norppaenergia.fi/

Itse luovuin aikoinani Helsingin Energian asiakkuudesta koska heillä oli vain "ympäristöpenni"-sähköä. Eli myivät vain 1000 kwh osuuden uusiutuvaa ja loput fossiilista/ydinvoimaa.

Vaihdoin Kuopion Energiaan, mistä myös luovuin koska niiden tuotannosta suuri osa on turvetta. Päädyin pikkufirmaan joka myy VAIN uusiutuvista lähteistä tehtyä sähköä.

Unknown kirjoitti...

Norppasähköstäkään on turhaa maksaa liikaa: http://sahkonhinta.fi/ Vertailu näyttää näppärästi myös sähkön alkuperän.