tiistai 20. tammikuuta 2009

Kutsumus palkkapussissa.

Päädyttiin tänään iskän kanssa puhelimessa vaarallisille vesille. Mutta käyttäydyttiin hyvin eikä siis vajottu heikkoihin jäihin tai sytytetty kolmatta maailmansotaa.

Isäni on elämäntilanteessa, jossa palkkapussiin tuijottelu on realismia. Talo valmistuu pian ja täysi-ikäistyneet kotona asuvat lapset ja yksi kasvuikäinen (tuleva parimetrinen( syövät enemmän kuin kaksi huoltotiimiläistä ehtii Prismasta roudata jääkaappiin. Päädyttiin sitten keskustelemaan siitä palkkapussin paksuudesta.

Isäni mielestä hyvät tulot olisivat siinä 6,5-7,5 tuhannen euron kuukausiansioiden tasolla. Vedin syvään henkeä ja kysyin, mihin niin paljon rahaa voi kukaan tavallista arkea pyörittävä tarvita. Kuulemma se selviää sitten, kun on perhe ja "lapsia, jotka vie kaiken rahan". En minä kyllä koskaan ihan noin tyyris kuvitellut olevani!

Tänään postitin kolmannen kesäteologihakemuksen ja lueskelin kirkon työehtosopimusta. Mikäli ymmärsin oikein, kesäteologille maksetaan 1000-1500e kuussa. Joku, jolla on tarkempi tieto, valistakoon minua! Olisi parempi mieli mennä haastatteluun ensi viikolla, jos tietäisi mitkä smmat ovat realistisia.

Jotenkun tuo 1000e kesäteologille tuntuu aika pieneltä, kun viime kesänä seurakunnan työssä (3,5h/päivä) kesäkerhonohjaajana tienasi 800e.

Kirkon työ on kutsumus. Jostain syystä ihmisten mielestä kutsumus, etenkin jos se on kirkollinen, ei kuulu ansaita suuria rahoja. Jos kutsumus on lääkäri, tilanne on täysin toinen. Mutta auta Armias, jos kutsumuksesi on kirkossa ja haaveilet ääneen rahasta, tekopyhyyttä se on heti!

Eipä sillä, toivon saavani sellaista palkkaa kesällä ja töissä yleensäkin, että saisin vuokran maksettua ja sen jälkeen jäisi rahaa juokseviin menoihin niin, ettei ruokakaupassa tarvitse miettiä, onko varaa ostaa tarpeellisia tavaroita. Ja että jotain jäisi vielä mahdollisesti säästöönkin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

heips. on tullut mullakin pohdittua näitä työ/kutsumus/raha -asioita ihan liikaakin viime aikoina. kamalan vaikeaa kun tahtoo tehdä jotakin tällaista työtä kuin mihin minäkin olen kouluttautumassa.

niin ja siis ihan tässä samalla vain tiedoksi, että minäkin siis luen tätä. vastavuoroisesti saat lukea mun livejournaliani. ei mulla mitään tällaisia blogspotteja olekaan, kun tuo mun blogi on aloitettu joskus kauan sitten ennen kuin joka toisella oli oma nettiblogi :)

annika kirjoitti...

Kyllä 1500 on kesätyöstä jo tosi hyvin, ainakin minun mielestä. En ole vielä koskaan ollut töissä, jossa olisi palkka edes 1000 euroa.. Toisaalta jo seuraavana kesänä palkkahan voi nousta, kun on kokemusta.

Riikkis kirjoitti...

Fakta on, että elämiseen tarvitaan rahaa. Ainakin tämmöiseen "ei-omavaraistaloudessa-elämiseen". Fakta on myös, että rahan tuloa ja riittävyyttä on harkittava ja mietittävä ja kyllä se realiteetteja asettaa.

Ja kyllä, aina välillä löytyy sitäkin asennetta, että kirkon kutsumustyössä ei sillä rahalla niin väliä saisi olla. Mutta eka kappaleeseen viitaten, niin kyllä sillä minulle on. Sen verran on oltava, että asumisensa, olemisensa, ruokansa ja laskunsa maksaa. Jos en sitä rahaa työstäni saisi, niin kyllä hakisin jotain toista työtä, josta saisin. Kyllä siinä kutsumus jäisi toiseksi. Onneksi tällä hetkellä vakituinen virka ja siitä maksettava kk-palkka riittävät.

Aina välillä olen kyllä puoli-ivallisesti miettinyt, että tuli tehtyä vikavalinta, kun aikanaan yhteishaussa panin ykköseksi sen diakonin ja kakkoseksi tradenomin. Jälkimmäsellä olis sittemmin ollut varmaan hiukan komeampi urakehitys...

Anonyymi kirjoitti...

jos joku haluaa tehdä duunii nälkäpalkalla niin siitä vaan. ite en alle 2000 eurolla kuussa tee mitään