keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

It's all about the money.

YLE uutisoi tänään MTV-musiikkikanavan teettämästä tutkimuksesta, joka luotasi teinien vaikutusta perheen kulutukseen. Vaikutus oli oletettua suurempi, mikä ei ylättänyt minua lainkaan. Tutkimus osoitti teinien vaikutuksen olevan 20%:n luokkaa matkapuhelimia, kodinelektroniikkaa, matkoja, huonekaluja, ruokaa, hygieniatuotteita ja autoja koskevissa päätöksissä. Lisäksi äitien havaittiin olevan alttiimpia lastensa mielipiteille.

Arkikokemuksen perusteella allekirjoitan tämän täysin. Meillä äiti on siirtynyt monilta osin luomuun, kun ensin vaadin luomua itselleni. Isä taas ei luomua osta kirveelläkään - on yhtä jukuripää kuin minäkin. Meillä huonekalukauppoja on usein kierretty perheenä ja lapsetkin ovat saaneet sanoa sanasensa, jolla on vaikutusta ollut lähinnä silloin, kun huonekalu on tullut lapsen käyttöön. Matkustelua on pyritty tekemään perheen ehdoilla, mutta kyllä kohteen on aina valinnut aikuinen. Ateenassa olimme olympialaisten jälkeen veljeni jo vuosia aiemmin esittämästä toiveesta ja itse pääsin ysiluokan jälkeen viikoksi Englantiin. Matkapuhelinten suhteen iskä on kyllä meillä se, joka seuraa trenfejä, samoin autoissa. Sekä äitini, että isäni perheissä vuoden sisällä on siirrytty dieselautoon, mikä tosin ei ole ollut ekosaarnojeni tulos vaan isäni osalta taloudellinen kysymys ja äitini tapauksessa yrityksen käytäntö. Isäni myös luopui perheen kakkosautosta, mistä olen iloinen - asuvathan he vain parin kilometrin päässä keskustasta. Eniten meillä on kuitenkin saanut noista kateforioista vaikuttaa ruokaan ja hygieniatuotteisiin.

Kulutustottumusten muuttaminen, eko-opetus ja asenteiden muuttaminen on mielestäni tärkeintä lasten ja nuorten parissa, sillä kuten tutkimuskin kertoo, he kuluttavat paljon. Lisäksi tämän päivän lapset ovat tulevaisuuden aikuisia. Onnekseni olen huomannut, että monet asiat kehittyvät silmissä. Kierrätys on nykylapselle arkipäivää ja ongelmajäte on kaikille tuttu sana. Ympäristötekniikan perusteiden kurssilla opin, että vielä 70-luvun lopulla on ongelmajätteen käsittelyn viranomaismääräykset olleet: "halkaise metallitynnyri rälläkällä, täytä puoliskot jätteellä ja polta".

Meidän nuorten aikuisten ja vanhempien aikuisten tehtävä on opettaa ja näyttää esimerkkiä sisaruksille, nuorisotyön parissa kohtaamillemme nuorille ja tietysti kaikille muillekin. Maltillinen kuluttaminen, järkevät ja kestävät tuotevalinnat, kestävä matkailu ja kierrätys sekä jätteenkäsittely on meistä itsestämme kiinni.

Ei kommentteja: