lauantai 27. kesäkuuta 2009

Bergen by! E nydelig!

(Kuva täältä.)

Terveisiä Norjasta, josta palasin eilen. Mennessäni en oikein tiennyt, minne olen menossa, kaupungin nimi on Bergen, mutta sijainnista ei kyllä itse asiassa vieläkään ole aivan tarkkaa kuvaa. Länsirannikolla, vuorten ja vuonojen lomassa tuo Norjan toiseksi suurin kaupunki kuitenkin lepäsi idyllisine puutaloineen, loistoristeilijöineen ja turistilaumoineen.

Olimme M:n kanssa Norjan Changemakerin SNU:ssa, viikon leirillä, jossa puitiin globaaleja kysymyksiä niin luovissa työpajoissa kuin asiapitoisilla luennoillakin. Changemaker on Norjassa ehtinyt jo lähes 20 vuoden ikään ja ollut osaltaan vaikuttamassa myös siihen, että tuo naapurimaamme antoi vuonna 2006 anteeksi kehitysmaiden laittomia velkoja - niitä velkoja, joita diktaattoreille ja hallituksille on myönnetty, mutta joita ei koskaan käytetty yhteiseksi hyväksi.

Bergen on maan sateisin kaupunki, mutta meitä säät suosivat. Luonto oli upea, ihmiset avoimia ja kauniita ja alle sadan hengen leiriväkeen mahtui myös vähemmistöjen edustajia, niin vammaisia kuin maahanmuuttajiakin. Kaikki saivat olla mukana ja auttaa ja ammentaa kykyjensä mukaan. Ihanaa.

(Kuvassa myös minä, kuva norjalaisen nettilehden sivuilta täältä.)

Torstaina tempaisimme keskustassa. Norja on väkilukuunsa suhteutettuna maailman suurin aseiden viejä, mutta Norjan laki kieltää aseiden myymisen sotaa käyviin maihin. Kuitenkin NATO-maille aseita myydään ilman, että kukaan tietää, myydäänkö niitä edelleen kolmansille osapuolille. Changemaker vaatiikin nyt, että aseet ja ammukset merkitään seurannan helpottamiseksi. Kampanja on ottanut ulkoasukseen perinteisyyden sillä ajatuksella, että "on tyypillistä norjalaista ansaita rahaa sodalla". Kampanja avattiin sadan aktivistin voimin Bergenin keskustassa, kuoro lauloi perinteisiä norjalaisia kansansävelmiä ja itsenäisyyspäivään (17. Mai) liittyviä lauluja asekauppa-sanoituksin, kansallispukuinen paraati kiersi aukiota rumpalipoikineen, kyltteineen ja iskulauseineen. Kaiken kruunasi verkoston puheenjohtajan "kansallispäivän puhe" aiheeseen liittyen sekä ständin eteen levitetyt luodit (joille perheet päästivät lapsensa tallustelemaan!) ja muoviset leikkiaseet. Provosoiva yhdistelmä, joka herätti huomiota siten, että kahdessa tunnissa kerättiin 1109 allekirjoitusta ja päästiin ainakin radioon ja kahteen lehteen, ellei jopa televisioon.

Changemaker on Norjassa poliittinen nuorisojärjestö. Niinpä siitä huolimatta, että järjestö keskitttyy 20% panoksella ilmastonmuutokseen, kaikki ei näy leiriarjessa - ainakaan vielä- Ikeasta oli haettu aikamoinen lasti mitä kummallisinta krääsää lyhdyistä (pohjoisen valoisa kesäyö ei paljon lyhtyjä kaivannut!) kaksimetriseen muoviseen appelsiinipuuhun. Kaiken kruunasi ruoka, joka oli lihapainotteista, jopa siten, että pihviä ja kokolihaa syötiin kahteen otteeseen. Itse näen asian ristiriitaisena, eikö moinen syö järjestön uskottavuutta?

Jälleen kerran ihastuin Norjaan ja harkitsin, josko teologisesta lähtisinkin vaihtoon sinne.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Me kävimme ysillä leirikoulussa Norjassa, juuri Bergenissä. Se on hieno kaupunki ja juuri siellä länsirannikolla, melko etelässä, sijaitsee. Bergen on muuten koko Euroopan sateisin kaupunki, johtuen niistä ympäröivistä vuorista.

tyttism kirjoitti...

Me saatiin rankkasade viikonloppuna, mut loppuaika olikin aivan tajuttoman kuumaa ja kaunista. Se on kyllä niin valtavan kaunis kaupunki puutaloineen ja vuorineen, että jos siellä olisi aina noin kaunista, niin se pitäisi julistaa laittomaksi... Nyt kun siellä suurimmaksi osaksi vain sataa, on ihan reilua että niillä on sentään ne hyvät maisemat ja kauniita taloja, eheheh.