sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Possuflunssamietteitä.

Olen miettinyt tätä sikainfluenssaa puolen vuoden ajan, enemmän tai vähemmän.

Toisaalta tuntuu, että tämä on taas yksi SARS tai lintuinfluenssa, josta kovasti kohistaan, mutta joka ei kuitenkaan saavu. Asiantuntijat sanovat, ettei kuolleisuus ole sen korkeampi kuin normaalissakaan influenssassa, että outoa on vain se, että tauti iskee kovasti myös nuoriin, perusterveisiin ihmisiin, ei ainoastaan huonokuntoisiin vanhuksiin. Olen myös ajatellut, että vaikka kyse olisikin jo maailmanlaajuisesta epidemiasta, tuskin se minuun tarttuu. Kesän rippileireillä oli paljon ulkosuomalaisia, joista osa tuli maasta, jossa tauti oli jo kesällä epidemia. Hekin olivat selvinneet, osa oli taudin sairastanut.

Nyt, kun tauti kuitenkin leviää Lapissa vauhdilla, olen miettinyt asiaa taas enemmän. Tänään N:n kanssa leipoessani pohdittiin, että vaikka itse tauti ei pelottaisikaan, tuntuu kammottavalta ajatus siitä, millä tasolla yhteiskunta lamautuu, jos huomattava osa kansasta sairastuu kerralla tähän nopeasti leviävään tautiin. Välillä tuli jopa mieleen se takavuosien nuortenohjelma, Klaani. Yleensä olen ylenpalttista rokottamista vastaan. Olen monessa mielessä luomu ja eko, mielelläni päätän itse, mitä kemikaaleja kehooni haluan ja olen päättänyt haluta mahdollisimman vähän. Olen ajatellut, että minulle riittää se, että silmässäni on silikoni-implantti (joka toisilla on tisseissä, heh), ja melko lisäaineettomalla ja puhtaalla ruokavaliolla olenkin tervehtynyt selvästi, lakannut sairastamasta jatkuvia flunssia. Mutta tämä on nyt taas sellainen tauti, jota ei ehkä torjutakaan samanlaisin kotikonstein, ainakin luulen niin. Olen pohtinut, että olisiko rokotteen ottaminen kuitenkin paikallaan, sitten kun niitä aletaan jakaa. Lähipiirissäni on huonokuntoisia vanhuksia ja koenkin, että suurempi merkitys on sillä, että en tartuta heitä kuin sillä, ettenkö itse ehtisi tautia potea.

Yliopistolla asian suhteen on oltu neuroottisia koko syksyn ajan. Olen lähdössä reissuun kolmen viikon kuluttua, en halua sairastua nyt, enkä toisaalta reissussakaan. Ehtiikö rokotetta kuitenkaan sitä ennen saada? Ja entä jos käykin niinkuin Ruotsissa, että rokotteesta sairastuu lievästi? Olen ollut kuukausia tiedotusvälineiden ulottumattomissa, sillä en ole vielä(kään) perehtynyt Näkövammaisten Keskusliiton tiedonhallintapalveluun ja sen kautta saatavissa oleviin lehtiin, joten en ole juurikaan seurannut THL:n ja Rokotusdisinfon debattia.

Jos sairaus leviää tällä tahdilla, ehtiikö rokotus ajoissa ennen kuin kaikki sairastamme?

Mitä teidän mielessänne liikkuu sikainfluenssan tiimoilta?

Tuntuu jokseenkin epäoikeudenmukaiselta, että me täällä keskustelemme rokotteen ottamisesta tai jättämisestä, kun valtaosa maailman ihmisistä ei saa minkäänlaista mahdollisuutta rokotteen ottamiseen.

15 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Mullekin on nyt iskenyt semmonen otanko/enkö ota -miete tosta rokotteesta. Ilmeisesti marraskuun alussa aletaan rokottaa, yksi kohderyhmä on 3-24-vuotiaat lapset ja nuoret, mutta vasta marraskuun loppupuolella. Siinä kerkeää jo kylmät ilmat tulemaan (tai siis kylmeMMÄT) ja ihmiset sairastua. Toisaalta en haluaisi tuota flunssaa sairastaa, jos vaikka tuleekin jotain komplikaatioita. Ja toisaalta tuon rokotteen vaikutus voi olla vaan pahempi kuin itse flunssan. Ja vielä on sekin fakta, etten tiedä olenko jo flunssan sairastanut viime kevään Nykin reissun jälkeen... Ah, vaikeeta tää elämä. :/

tyttism kirjoitti...

Mä lähden marraskuun puolivälissä reissuun, joten todennäköisesti en sit ehdikään ennen sitä matkaa saada rokotetta. Täytyy katsoa, mikä on tautitilanne sitten palatessa.

Jossain sanottiin, että näitä tautiaaltoja tulee useita ja ei ole varmuutta, antaako rokote vastustuksen kaikkiin. Voihan olla, että se flunssa keväältä on sulla ollut possua, muttei samaa kuin tämä?

Kylmät ilmat tuskin possuflunssaan vaikuttaa, perinteisein nuhaflunssan varmaan voi saada rokotteesta riippumatta.

Toisaalta ajattelisin, ettei sen ilmaiseksi saaminen varmaan huonokaan olisi, koska säkin kun lähdet sinne Malesiaan, niin siellä sitä tuskin sitten on enää ilman eestä tarjolla.

Hankalaa kyllä, vaikka toisaalta mun luottamukseni THL:n asiantuntijoihin on kova, toisin kuin Rokotusdisinfon ei-asiantuntijoihin.

Hyllytonttu Tiina kirjoitti...

Itse kuulun kahteen ja puoleen riskiryhmään eikä Tamiflu-kuuri ole vaihtoehto, mikäli satun possuflunssan saamaan. Minulla on vielä viikon verran aikaa miettiä, tahdonko mennä omillani vai ottaa tuon pahimmillankin vain lievän version sikainfluenssasta. (Niin ja onhan siinä sekin, etten tahdo tartuttaa muita, huonokuntoisempia, sompaillessani pitkin Suomenmaata...) Luultavasti päädyn rokotuksen ottamaan, ellei mitään Uutta ja Ihmeellistä tietoa tule.

tyttism kirjoitti...

Tamiflu on siis se lääkekuuri sairastaville? Mikäli se ei sulle sovi, niin kyllä mäkin sen rokotteen ottaisin ennemmin kuin itse taudin!

Mä en tiedä noista riskiryhmiin kuulumisista oikeastaan mitään, mutta oletan, että jos kuuluisin, joku olisi todennäköisesti mulle jo kertonut?

Mua arveluttaa nyt vähän se, että jos tosiaan 3-24-vuotiaita lapsia ja nuoria rokotetaan vasta marraskuun loppupuolella, missaan sen lystin reissuni takia. En tiedä, pitäisikö olla huolissaan vai ei.

Riikkis kirjoitti...

Jotenkin haluan luottaa noihin terveydenhuollon asiantuntijoihin, että jos sanovat rokotteen olevan turvallinen, se on. Kyllä kaiketi täällä Suomenmaassa sentäs vielä voi johonkin luottaa.

Itselleni on tullut mieleen ajat joskus peruskouluaikoin 80-luvulla kun polioepidemia uhkasi Suomea ja annettiin tehosterokotuksena elävää poliovirusta sokeripalassa. Silloinkin piti (vanhempien) päättää, annetaanko rokotus vai ei. Ja kamala kohkaus oli siitä, miten vaarallinen rokotus on. Silloin ei tietenkään ollut nettiä, puhetta piisasi radiossa, telkkarissa ja lehdissä.

Varmasti joku saikin jopa polion tai jotain muita komplikaatioita sokeripalarokotuksesta. Mutta jälkeenpäin kuitenkin todettiin, että se, että iso osa kansasta rokotteen otti suojasi todella hyvin, ilman rokotusta olisi tullut paljon pahempaa jälkeä.

Itse kuulun rokotusten jakelulistassa ryhmään 4/5, kun ykkönen on se, jolle ensimmäisenä rokotuksia annetaan. Eli pitkään aikaan ei ole tarvis päätöstä tehdä. Lapsen kohdalta kuitenkin jo nopeammin. Olen taipuvainen kuitenkin myöntymään rokotukseen.

Omalta kohdaltani myös tuo, että olen työssäni paljon ihmisten kanssa tekemisissä päivittäin ja joulunalusajan hulabaloon kun seurakunnissa tietää, niin ei olisi kiva sairastua ja kaatua pois rivistä eikä sen puoleen kiva jakaa tautia.

Tiina kirjoitti...

Tota noin. Mä en oikein jaksa uskoa, että meitillä täällä on kovasti mitään hätään. Enemmin murehtisin niistä, jotka oikeasti ovat avun ulkopuolella. Onhan se vissiinkin ilkeä tauti, mutta en mä ainakaan rupea itteeni influenssaa vastaan rokottamaan vaan sen takia, ettei tarvitsisi potea ja jäädä saikulle.

Meillä töissä on kokemusta näistä sairastaneista, eivätkä kyllä ole olleet moksiskaan. Ilkeän influenssan oireet terveellä ja nuorella: siinä kaikki.

Tietysti, jos kuuluu riskiryhmään, tilanne on heti aivan toinen. Omalla kohdallani asenne on se, että tulee, jos tulee. Sitten pysyn aikani kotona ja poden.

tyttism kirjoitti...

Riikkis, meillä on suvussa yksi juurikin tuosta sokeripalarokotteesta polion saanut, joten se tietysti pistää jonkin verran arveluttamaan. Mullakin on ehkä enemmän se, että muistelen joskus lukeneeni, että kattava suoja tautia vastaan muodostuu, jos populaatiosta 95% on immuuneja. Toisin sanoen laajamittainen rokottaminen suojaa myös niitä rokottamattomia. Mun tapauksessa vaakakupissa painaa eniten se, että en oikeasti halua tartuttaa ketään, etenkään isovanhempiani, jotka on 70, 81 ja 82.

Tiina, en mäkään itseäni rokotuttaisi, jos kyse olisi vain mun terveydestäni - esimerkiksi turistireissuun lähtiessä miettisin kyllä aika tarkkaan kaikki rokotteet, kun esim. jonkun japanin aivokuumetta aiheuttavan loisen saaminen ei oo kovin todennäköistä. Mutta tätä rokotetta punnitsen enemmänkin siltä kannalta, että vaikka minä selviäisin tästä hengissä, niin selviääkö ne kaikki, ketkä väistämättä tartuttaisin?

Ja toisaalta, tarttuuko tauti kuitenkaan NIIN helposti, jos hygieniasta huolehtii - tänä kesänä veljeni oli opena riparilla, jossa yksi nuori sairasti ja tuli leirille juuri tartunnan saaneena (tauti siis puhkesi vasta leirin aikana), mutta kukaan muu ei sitten lopulta sairastunut. Osa tämän kesän ripareiden ulkosuomalaisista nuorista ja opeista oli sairastaneet, osa lievemmin ja osa järeämmin jälkiseurauksin, mutta olivat kaikki kuitenkin hengissä.

Anonyymi kirjoitti...

Isovanhemmillasi saattaa vastustuskyky olla jo aikoinaan jyllänneestä Espanjan versiosta, eli tällä kertaa riskiryhmää ovat alle 25-vuotiaat lapset ja nuoret. Asiasta kolmanteen, kiva kun oot takasin :)

- Unikko

tyttism kirjoitti...

Okei, tätä en tiennytkään, en ehkä olekaan ympäristölleni niin vaarallinen! Mulle ei myöskään ole oikein selvinnyt, mitä kautta rokotetta tarjotaan. Ystävä on töissä vanhainkodissa, siellä työntekijöille on tarjottu, mutta muhun ei ainakaan kukaan ole ottanut yhteyttä asian tiimoilta. Lähden vajaan kolmen viikon päästä reissuun Eurooppaan, saa nähdä missaanko koko rokotuslystin.

Ja on kyllä kivaa olla taas takaisin, vaikken tainnut olla hiljaa kuin vajaan viikon? :) Välillä tämä arki on niin haipakkaa, ettei enää ehdi päivitellä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä tehtiin töissä päätös ettei oteta rokotteita (siis työn puolesta, kaikki saa kyllä halutessaan ottaa itsekseen) vaikka lasten kanssa työskennellään. Meillä kuitenkin jo kaksi varmaa possuflunssaa työntekijöillä ollut, molemmat olleet töissä sairastuessaan ja useammalla itseni mukaan lukien vahva epäily että taudin lievänä myös jo sairastanut. Yksikään lapsi ei tautia ole kuitenkaan saanut. Flunssaahan odotellaan kolmea aaltoa ja rokote antaa suojan niistä yhteen, possun muuntautumiskyvystä taas riippuu auttaako rokote seuraaviin. Itse en siis rokotetta ottaisi.

-Veera

tyttism kirjoitti...

Veera, niinpä! Kun tuntuu että kaikki tieto on tosi ristiriitasta, teillä töissä ei ole lapset sairastuneet eikä esim. kesän riparilla kukaan sairastunut, sit taas esim. Rovaniemellä tunnutaan tartuttavan melkein kaikki vastaantulijatkin.

Anonyymi kirjoitti...

voihan tuo rovaniemen possu myös olla joku kehittyneempi versio jo..meillä ainakin kun tapauksista on jo reilusti yli kuukausi..en myöskään yhtään epäile etteikö ystävämme media olisi taas vähän lihotellut possua dollarin kuvat silmissä saattaen väkijoukot paniikin valtaan =)

-V

tyttism kirjoitti...

V, eihän media saa siitä killingin killinkiä, rokotettiin ihmisiä tai ei :) mut juttelin eilen lääkärikaverin kanssa, se sanoi ettei niistä kevään epidemia-aalloista ja rokotteen vaikutuksesta niihin tiedetä vielä mitään varmaa suuntaan eikä toiseen. oon kallistumassa rokotteen ottamiseen, koska eihän se mulle mitään maksa ja yhtään rokotteeseen kuollutta en oo vielä lööpeistä tavannut.

Katselin tänään Hesan kaupungin sivuilta rokotusaikataulua ja vaikuttaa siltä, etten ehdi rokotetta saada ennen reissua.

Anonyymi kirjoitti...

no eihän ne niistä rokotteista saakaan, vaan siitä paniikin luomisesta. Luulen että lööpissä lukevalla "possuflunssan ensimmäiset kuolonuhrit!!!" tms. saadaan aika paljon myyntiä keltaiselle lehdistölle..

tyttism kirjoitti...

Niin, onhan se niinkin.