tiistai 27. lokakuuta 2009

Biojätepusseista parhain.

On kotona taiteltu sanomalehtipussi!

Luin tänään Ylen uutisista, että näin todella on. Ämmässuon kaatopaikalla on seurattu erilaisten biojätepussien hajoamista ja tultu siihen tulokseen, että paras vaihtoehto on sanomalehti, toiseksi paras on kaupan ruskeasta paperista tehdyt biopussit ja viimeinen ratkaisu on ne mukamuoviset mukabiohajoavat pussit, eli mm. Bioskat. Nehän tehdään myös maissista, mikä on jokseenkin epäilyttävää, kun maailmassa kuitenkin nähdään nälkää.

Harkitsen taittelevani biopusseja joulupakettiin ainakin meidän iskän huusholliin, siellä kun biojätteet aivan taatusti kerätään paperisiin tai bioskapusseihin.

Sanomalehtipussin taitteluohjeen löytää tästäkin blogista noin vuoden takaa, mutta myös useasta paikasta googlen kautta. Malleja on monia.

Mielestäni sanomalehtipussin yksi parhaita puolia on se, että jokainen taiteltu pussi on pois siitä kierrätyspaperikasasta, joka joka tapauksessa pitäisi kantaa taloyhtiön jätehuoneeseen.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jes! Täysin samaa mieltä. :)

tyttism kirjoitti...

Anonyymi, niinpä! Oon nähnyt erinäisiä viritelmiä, joista omituisin on ehkä se, että biojäte kerätään normimuovipussiin tai hevipussiin ja sitten kipataan siitä pussista roskikseen. Kauhea säätö. Tää on niin helppoa ja vaivatonta, olkoonkin, että ainakin mun käytössä toi sanomalehtiversio on kyllä melko pieni, kun banaaninkuoria sun muita tulee jatkuvasti, pitää melkein kahdesti viikossa viedä bioroskis.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta sehän on vaan plussaa, että roskis pitää viedä usein! Mun kokemusten mukaan pari viikkoa seissyt biojäte saa kehitettyä ihan oman ekosysteeminsä, jonka haju ja toukkien määrä on erittäin vastenmielinen. Mäkin suosisin tota taittelua, mutta solussa kämppis ehdottomasti halusi kippailla noista tavismuovipusseista ja nykyinen kämppis suosii jotain Bioskan sukuista, joka tosin mun käsittelyssä hajoaa jo siinä vaiheessa kun asetan sitä roskakoriin. Nyt kun ensimmäistä kertaa saisin itse päättää miten pussini hoidan, luulen ettei biojätteen keräykseen ole mahdollisuutta.
-N

tyttism kirjoitti...

Siis oikeesti meinaat, ettei siinä talossa oo biojätteen keräystä?!

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Blogissani on sinulle jotain... :-)

Anonyymi kirjoitti...

Pitänee minunkin alkaa taitella sanomalehtiä... Kun noita mainoksia ei jaksaisi ikinä kärrätä niin isoa kasaa sinne paperinkeräykseen, niin saisi siitä hyvin pusseja tehtyä. Täytyy tosin varmaan muutenkin pitää suurehko kierrätysopetus veljelleni, sillä meillä sekä sekajäte että biojäte näyttävät melko sekavilta. :D Tai ehkä sekin riittää, jos kirjoitan isoilla kirjaimilla bioroskiksen kaapin oveen "biojäte"... Ja vielä perään luettelo siitä, mitkä kuuluvat biojätteeseen. Tai ehkä paremminkin siitä, mitkä ei kuulu.

tyttism kirjoitti...

Kyllä, Ronja, suosittelen lämpimästi! Homma ei ole vaikea, joskin netin ohjeet taitaa olla pitkälti kuvamuotoisia, hmm. Just koitin Sarille eilen selittää neuleohjetta ja tulin taas siihen tulokseen, että oon ihan P***a antamaan sanallisia ohjeita, mutta ehkä yritän vielä kerran :D

1. Ota sanomalehdestä parin-kolmen sivun nippu.
2. Avaa sivut niin kuin lukisit keskiaukeamaa.
3. Taita itseäsi lähimmästä pitkästä sivusta noin 10cm kaksinkerroin.
4. Käännä lehti ympäri siten, että äsken päällimmäisenä ollut puoli on nyt pöytää vasten, mutta taitettu reuna siis edelleen sinua kohti.
5. Kuvittele jakavasi lehti kolmeen osaan pystysuunnassa, taita sitten oikeanpuolimmainen kolmannes keskimmäisen kolmanneksen päälle.
6. Taita vasemmanpuolimmaisin kolmannes niinikään keskimmäisen (ja sen oikeanpuolimmaisenkin, kerran ne on nyt päällekäin) päälle. Nyt sinulla on edessäsi kolmannes-sanomalehden kokoinen taiteltu asia, jonka sinun puolimmainen reuna on taitettu. Sujauta päällimmäisin kolmannes sen alla olevan kolmanneksen taitetun reunan muodostamaan "taskuun". NYt sinulla on ikäänkuin puktilo edessäsi, suuaukko sinuun päin.
7. Pyöritä koko hommaa ensin 180 astetta pöydällä, pussin suuaukko nyt sinusta poispäin. Käännä sitten härpäke vielä ympäri, suuaukko koko ajan sinusta pois päin, mutta nyt siis se keskimmäinen kolmannes ylöspäin.
8. Taita sinuun päin oleva reuna tasan sinusta poispäin olevan pussin suun kanssa ja sujauta reuna sen taitetun reunuksen alle.

Saat Nobelin, jos onnistut tällä ohjeella pussin taittelemaan.

Ja kyllä, kierrätysoppitunti veljellesi nyt heti!

Anonyymi kirjoitti...

Onnistui. :) Ihan ensimmäisellä kerrallakin vielä. Kiitos ohjeesta!

tyttism kirjoitti...

Mahtavaa :D

Silja kirjoitti...

Mulle ei viimeksi yksin asuessani kertynyt ollenkaan sanomalehtiä sen jälkeen, kun lopetin Aamulehden tilaamisen, kun ovessa oli mainoskielto. Tampereella asuessani hainkin biojätepussini Pyynikin näkötornilta. Siellä tehdään maailman parhaita munkkeja, mutta niiden leipomisessa kuluu hirmuisesti jauhoja. Tyhjät jauhopussit ovat siellä asiakkaiden noudettavissa. En tiiä kuinka hyvin ne hajoavat, mutta olivat ainakin mun biojäteastiaan juuri sopivia.

Täällä Englannissa tuntuu joka kerta pahalta, kun pitää heittää maatuva jäte tavallisen roskan joukkoon. Kun ei noita käsittääkseni missään poltetakaan tai mitään. Eikä ainakaan täälläpäin siis kerätä biojätteitä erikseen lainkaan.

tyttism kirjoitti...

Silja, mäkin hain sieltä Pyynikiltä kerran vielä Tampereella asuessani, mut normaalisti mulla tuli omasta takaa jauhopusseja sen verran, ettei ne koskaan päässeet loppumaan... :)

Englanti on kyllä niin ristiriitainen maa, mutta toivotaan, että sielläkin asiassa petrataan tulevaisuudessa, se nyt kuitenkin on maailman eka maa, jossa on ilmastolaki, joka velvoittaa maan vähentämään päästöjään 80% vuoteen 2050 mennessä.

Meille tulee tällä hetkellä Hesari kämppikselle (mulle se tulee äänitteenä) ja mainokset, kun kämppis tahtoo ne lukea, mut muuten postia tulee kyllä melko vähän.

Anonyymi kirjoitti...

Voit olla huoleti. Selvitin tänään asian ja kyllä biojäte on olemassa :) Kuulemma sille on ollut vain niin vähän tarvetta, ettei sille ole ollut käyttöä. Aika epäilyttävää mun mielestä, koska jopa mulla tulee jätettä, jota voi bioon pistää.
-N

tyttism kirjoitti...

N, sun miekkonen on siis vaan ollut laiska :D mutta hyvä, että keräys on, oisin ehkä saanut halvauksen enkä ois esim. voinut juoda teillä teetä :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei, mä muuten luen tosi harvoin niitä mainoksia, joten laitetaan ihmeessä sellanen "ei mainoksia kiitos" -lappu oveen, jos haluut :)
-O

tyttism kirjoitti...

O, voidaan me se laittaa ihan hyvin, mäkään en juuri selaa kuin Anttilan ja Kodin1:n mainoksia, niitäkin tosi satunnaisesti, kun ei niissä nykyään tunnu olevaan mitään kivoja muumitarjouksiakaan :( mut joo, sulla on puoli metriä Hesaria oottamassa :D tänä yönä heräsin lehdenjakajaan, joskus alkuviikosta se yläkerran tanskandogi raivostui lehdenjakajalle, liekö ollut yksin kotona yötä, mutta lehdenjaosta kuuli kyllä varmaan koko taloyhtiö.