perjantai 16. lokakuuta 2009

Postia Nokialle!

Kirjoitin taannoin Changemakerin Kännykkäsi todellinen hinta? -kampanjasta.

Nyt kampanja on edennyt loppusuoralle, nimiä vetoomuksessa on yli viisi tuhatta ja se luovutetaan Nokialle marraskuussa. Sitä ennen on kuitenkin sovittu yhdessä Finnwatchin, Reilun Kaupan Puolesta ry:n ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen sekä Kirkon Ulkomaanavun kanssa oli sovittu treffit Nokian luo 20.10. Tänään Nokialta oli kuitenkin soitettu Antti Pentikäiselle (Kirkon Ulkmaanapu), että Changemaker ja Kirkon Ulkomaanapu eivät ole tervetulleita tapaamiseen, sillä "Nokia ei keskustele uskonnollissidonnaisten yhteisöjen kanssa". Aikaisemmin yhteistyötä on kuitenkin tehty!

Ei kai asialla ole mitään tekemistä sen kanssa, että Norjan Kirkon ulkomaan avun pääsihteeri, Norjan Changemakerin puheenjohtaja sekä YKn entinen varapääsihteeri olivat eilen Norjan Yleisradion tv-öähetyksessä, jossa näytettiin ensin Kongon oloista kertova dokumentti ja senjälkeen keskusteltiin elektroniikkateollisuuden yritysten sosiaalisesta vastuusta?

Ei kai vaan ole niin, että Nokiaa hirvittää, kun on oivaltanut asian olevankin ihan totta?

No, tänään Changemakerit ja samanhenkiset ovat ottaneet yhteyttä Olli-Pekka Kallasvuohon (at nokia.com) sähköpostitse alla olevalla viestillä. Tavoitteena on saada sadat ellei tuhannet painostamaan Nokiaa asian tiimoilta. Myös medioita on lähestytty ja toivottavasti ne asiaan tarttuvat, onhan Nokia tällä viikolla tapetilla jo valmiiksi osavuosikatsauksineen ja talouden syöksyineen. Maanantaina asiaan jyrähdettäneen myös Norjasta.

Vaikuta siis sinäkin. lähetä sähköposti ja levitä tietoa edelleen.

**************

16.10.2009
Kiireellinen

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo,

Kongon demokraattisen tasavallassa olevien levottomuuksien yhteyttä elektroniikkateollisuuden tarvitsemiin raaka-aineisiin ovat tutkineet sekä YK, riippumattomat tutkimuslaitokset että elektroniikkateollisuuden oma yhteistyöjärjestö GeSI. Kaikki ovat todenneet, että yhteys on olemassa ja että elektroniikkateollisuuden on tehtävä enemmän käyttämiensä raaka-aineiden alkuperän varmistamiseksi.

Changemaker –nuorisoverkosto on koonnut kesän aikana tuhansia allekirjoituksia vetoomukseen, jossa Nokiaan pyydetään tekemään oma osuutensa. Olemme kampanjoineet lukuisilla kesäjuhlilla ja mm. rippikoululeireillä on keskusteltu Kongon sodan ja matkapuhelinten raaka-aineiden välisestä yhteydestä.

Yhtiösi edustajat ovat nyt kuitenkin kieltäytyneet vastaanottamasta Changemaker –verkoston edustajia – hyvin toisarvoisin perustein. Siksi lähestyn teitä kysymyksellä, johon toivomme selkeän vastauksen: Onko Nokialle tärkeämpää vältellä Kongon raaka-aineongelmien käsittelyä kuin pyrkiä tekemään oma osuutensa ihmiskunnan ehkä synkimmän konfliktin lopettamiseksi, jolla on selvä yhteys yhtiön liiketoiminta-alueeseen? Mitä te henkilökohtaisesti aiotte tehdä, jotta Kongossa lasten ja naisten raiskaaminen ja silpominen raaka-aine kaivosten hallinnasta taistelevien joukkojen käsissä loppuisi?

Useat sadat verkoston jäsenet odottavat teiltä vastausta ja me emme aio antaa periksi.

Changemaker –aktiivi se ja se
Paikkakunta

2 kommenttia:

Herttainen kirjoitti...

Pitääks siihen siis kirjoittaa Changemaker-aktiivi vaikkei semmonen olekaan vai riittääkö vain nimi? :)

tyttism kirjoitti...

Riittää toki oma nimi! Yle oli suhtautunut asiaan semipositiivesti, toivotaan että maanantaina medioissa kuuluu jotain.