Taannoin Kuokkalan kappalaiselle lähettämäni palaute kirkkokahvien maksullisuudesta oli luettu työntekijäkokouksessa ääneen.
Toivoin muutosta - paluuta vapaaehtoiseen maksuun.
Muutos tuli - nyt pakollista kirkkokahvimaksua on valvomassa kassahenkilö!
Tämä neiti aloittaa nyt henkilökohtaisen boikotin, jos meno on tälaista!
"Tervetuloa kirkkoon, verorahoillanne ette saa edes kahvia ja pullaa, vaan siitä pitää maksaa ja koska emme luota teihin, vahdimme tässä, että kahvijonossa jokainen tosiaan maksaa!"
Kerrottakoon, että esimerkiksi gluteenitonta kahvileipää ei ainakaan tänä pyhänä ollut tarjottu, mutta kahvikupillisesta piti silti pulittaa kaksi euroa.
Tekisi mieli metelöidä, vaikkapa Kotimaassa.
sunnuntai 11. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10 kommenttia:
Äh, pistää vihaksi tuollainen. >:| Kyllähän sitä nyt jollain tasolla ymmärtää, etteivät seurakunnatkaan rahoissa ryve, mutta kuitenkin.
Tähänastisen 23-vuotisen kirkossakävijän urani aikana olen törmännyt yksiin ns. pakkomaksullisiin kirkkokahveihin. Katselin menoa vähän aikaa ja lähdin kotiin kahville. Enkä ollut ainoa.
Mä ymmärrän, että kahvien järjestäminen maksaa, mutta voisko niitä järjestää sitten vaikka harvemmin kuin joka sunnuntai? Musta pakkomaksukin on ihan ok, jos siitä on kerrottu selkeästi etukäteen ja jossain kerrotaan, mihin ne rahat sitten menee. Jyväskylän seurakunnan tapahtumatiedoissa lukee vain se perinteinen "Messu ja kirkkokahvit". Ja toisaalta, Suomen ev.lut. kirkon liikevaihto on yhtä suuri kuin Stockmannin, eli yli 2 miljardia euroa, joten ei se pulju voi yksiin kirkkokahveihin kaatua. Viime viikolla kuulin, että kirkon varoista menee 80% "sisäisiin asioihin", eli kiinteisiin kuluihin ja henkilökunnan juttuihin, lopuista 20% sitten OSA menee asiakastyöhön, eli seurakuntalaisille. Voisi sitäkin varmaan vähän rukata...
Mietin, että jos keskivertoseurakuntalainen maksaa veroja seurakunnalle muutamia satoja euroja kuussa, menee seurakunta miinukselle tuon kahvimaksunsa kanssa, jos viisi tai kuusi seurakuntalaista vetää siitä viimeisen herneen nenäänsä ja eroaa kirkosta.
Ajattelin, että pitäisi varmaan kirjoittaa naseva mielipideteksti sekä Kotimaahan että Jyväskylän seurakunnan lehteen, josko jossain joku heräisi.
No joo, myönnetään, että pakkomaksunkin voisin hyväksyä, jos siitä infottaisiin etukäteen. Nuo kirkon varojen käyttöprosentit tulivat allekirjoittaneelle ihan uutena asiana. Aika jännä jakauma, jotten paremmin sanoisi.
Mutta kirjoita ihmeessä! Sulla on sana hallussa paremmin kuin monella (esim. mulla), joten eiköhän sillä joku jossain tosiaan heräisi. :)
Joo, mullekin tuo jakauma oli ihan uusi, kun sen perjantaina kuulin. Samalla kuulin, että kirkko käyttää työnsä kehittämiseen ja uusien ideoiden luontiin 1% varoistaan. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että yritysmaailmassa se on usein 3%:n luokkaa. Sitä suurempi panos on usein uuteen teknologiaan ja kehityksen kärkeen tähtäävillä yrityksillä ja sitä pienemmällä prosentilla taas väkisinkin taannutaan. Että onnea vaan, ev.lut. kirkko... Ymmärränhän minä sen, että rakennusten ylläpito ja lämmitys maksaa. Mutta silti.
Tiukkapipoista touhua! Minä olen törmännyt vain vapaaehtoisiin kahvimaksuihin ja niilläkin on ollut selkeästi määritelty kohde: Yhteisvastuukeräys, lähetyskohde, partiotoiminta tms. Olen myös kuullut sanottavan, että moisille kohteille vapaaehtoinen maksu tuottaa paremmin kuin pakollinen, määrätty summa. Kahvikupin hinnaksi ei voi panna kovin korkeaa summaa mutta, jos kohde on koetaan tärkeäksi, vapaaehtoisesti ihmiset antavat mielellään vähän enemmän. Vaikka sitten osa jättäisi kokonaan maksamatta.
Kuokkalassa vapaaehtoinen maksu kerättiin aikanaan, mutta se ei juuri tuottanut, kohteena oli käsittääkseni ihan vain se kirkkokahvitoiminta. Nyt on pakollinen maksu, 2e, mikä on mielestäni aika paljon kupillisesta kahvia ja viipaleesta pullaa (etenkin, jos erikoisruokavalioita ei olla huomioitu).
Vapaaehtoinen maksu varmasti kannattaa, etenkin jos sen kohde esitellään jotenkin eikä vain lykätä nimetöntä rahankeräyskippoa pöydälle.
Aika törkeää! Vapaaehtoinen maksu on ok, silloin kukin voi jättää rahaa varojensa mukaan. Lisäksi minua ärsyttävät kaikki kirkossa pidettävät maksulliset tilaisuudet, paitsi jos niiden maksu menee kotimaan tai kansainväliseen diakoniaan. Kirjoita ihmeessä Tytti Kotimaahan!
Jänskää tuo 2 euroa. Se on vielä aika korkea summa kun esim. mäkkärissä vielä vuosi sitten kahvi + pulla oli vain 20 senttiä kalliimpi. Yhden kahvikupin hinnaksi siitä koko pannullisesta tuli siinä puljussa n. 10 senttiä, joten mielestäni 2 euroa on jo erittäin korkea summa. Meidän koulussa sai ennen kahvia 50 sentillä, mutta ostivat erikoiskahvikoneen josta saa myös perinteistä kahvia ja nostivat siksi hintaa euroon.
Niin törkeetä, kaksi euroa! Voi hitto! Kiukkuan. Kirjoita Tytti johonkin! Oikeesti onhan tuo käsittämätöntä!
No kallista se minunkin mielestäni on! Kahvikupin hinta on tosiaan varmaan tuota kymmenen sentin luokkaa ja luulen, ettei pullaviipaleen paljoa enempää. Kun kahvin useimmiten keittää myös vapaaehtoiset, ei niistä tosissaan pitäisi paljon kuluja tulla.
Lähetä kommentti