perjantai 3. lokakuuta 2008

Leffavinkki: Katastrofin aineksia.

Kävin viikko sitten tiiraamassa John Websterin Katastrofin aineksia. Kyseessä oli ehdottoman valaiseva, hulvattoman hauska ja ratkiriemukas kotimainen dokumentti suomalais-englantilaisen perheen vuoden mittaisesta öljydieetistä. Joh Webster ylipuhui nelihenkisen perheensä öljydieetille ennen suuren yleisön havahtumista ilmastonmuutokseen, vuonna 2005. Pienentääkseen hiilidioksidipäästöjään perhe päättää pidättäytyä öljyn ostamisesta kokonaiseksi vuodeksi. Äkkiseltään tuntuu siltä, ettei ponnistus ole kovinkaan suuri, mutta kaukolämmöllä kotinsa lämmittävä keskiluokkainen automarketissa asioiva perhe törmää karkeaan totuuteen hyvin pian.

Kuva Espoocinen sivuilta, www.espoocine.fi.

Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä raina tulisi näyttää kaikille suomalaisille. Ekologinen jalanjälkemme on maailman kolmen suurimman joukossa ja vaikka koemmekin olevamme luonnonläheistä kansaa, kulutustottumuksemme kertovat aivan muusta. Tämä dokumentti esittelee insinöörimieltäni lämmittäviä lukuja, hippiminääni hiveleviä periaatteellisia päätöksiä sekä yleismaailmallista pohdintaa ympäristönsuojelusta ja yhteisvastuusta. Tämä elokuva ei saarnaa, vaan herättää kunkin itsensä soimaamaan itseään kaiken naurun lomassa.

Rainan voit tänä viikonloppuna nähdä Finnkinon teattereissa Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Mars teatteriin! Traileri antaa hyvää esimakua tulevasta.

Kiinnostaako elokuva? Mitä mieltä olette siitä?

3 kommenttia:

K kirjoitti...

Hei, ekana kiitos blogista, mielenkiintoisia juttuja. Toisena, katoin kerran dokumenttia tästä kyseisestä elokuvasta (nykyisestä asuinpaikastani johtuen en ainakaan heti pysty sitä katsomaan kokonaan), mutta jo dokumentin pohjalta kävi todella selväksi miten öljyriippuvaisia olemme. Joutuivathan nämäkin aika lailla myönnytyksiä tekemään, koska nykypäivänä on vaan niin MAHDOTON olla ilman tuotteita, joihin liitty öljy jotenkin. Dokkarin pohjalta suosittelen kuitenkin katsomaan, herätti ajatuksia! -kata-

tyttism kirjoitti...

Hei,
kiva kun blogistani on iloa! Järkeilinkin tätä perustaessani, etten ihan oikeasti voi mitenkään olla ainoa, joka näitä juttuja miettii. :)

Kieltämättä täysin ilman öljyä on lähes mahdoton olla, enkä minäkään heti ensimmäisenä ole lähdössä muovilkääreettömille vessapaperiostoksille tukkuun tai pese hampaitani Websterdentillä (suolaa, ruokasoodaa ja piparminttua), mutta uskon silti että paljon voidaan petrata nykyisin eväin! Itse olen aina asunut yli 80000 ihmisen kaupungeissa, joten ehkä joskus vielä blogaan ja pohdin sitä, millaiset mahdollisuudet vaihtoehtotuotteiden hankintaan on pienemmillä paikkakunnilla. Oman roskakorini sisältöä katsellessa pakkausjäte olisi se, johon minun tulisi enemmän kiinnittää huomiota. Siihenkin on onneksi jo keinoja, meillä jopa ihan täältä lähiöstä saa astianpesuainetta ja shampoota täyttöpulloon.

Herttainen kirjoitti...

Muistaakseni nei kirjoitti hyvin myös tonkin dokkarin kääntöpuolista, siis että vastustettiin sitä öljyä niin paljon, että tuli myös tehtyä haitallisempiakin valintoja.

Ois toi kyllä kiinnostavaa nähdä.