sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Maailman laiskin roskakuski.

Nimittäin minä. Vessan roskis kävelee varmaan ihan omin jaloin kohta, eteisessä on pahvivuori ja paperikassillinen paperinkeräyskamaa, jota en saa yksin kantaa. Keittiön roskis olisi pitänyt viedä jo aikapäivää sitten, samoin bio. Ainoastaan työpöydän roskakori voi ihan hyvin.

Koska roskien vieminen on kamalinta mitä tiedän, olen yrittänyt miettiä keinoja vähentää kertyvän roskan määrää. Tässä muutamia ajatuksia:

Vessa
- siirtyminen kuukuppiin ja kestositeisiin vähentäisi roskavuorta kovasti. Kuukuppi on olemassa, muttei vielä aktiivikäytössä, kestositeitä en ole muistanut ostaa.
- vessapaperirullat voi lykätä pahvinkeräykseen, litistettynä

Bio
- yritän kovasti syödä kaiken ostamani ruuan, toisin sanoen minimoida roskikseen joutuvan ruuan määrän. Lähinnä pois lentää hedelmien ja juuresten kuoria, omenankotia yms.

Keittiön sekajäte
- metallit ja lasit kierrätykseen
- maito- ja mehutökit huuhdottuna sisäkkäin ja keräiykseen, ainakin meidän roskasäiliössä lukee että ne voi laittaa pahvien kanssa samaan - Jyväskylässä isäni roudaa ne erilliseen maitopurkin keräämöön
- ostan mahdollisimman pakkaamattomia tuotteita
- tarvitessani pussin otan mieluummin paperipussin vihannesosastolla, sitä voi käyttää sittemmin biopussina
- samaan muovipussiinkin voi laittaa useampia eri tuotteita, kassatäti tai -setä osaa kyllä näyttää konellee ne kaikki eri hintalaput. Muovipussit voi sitten käyttää pakastukseen tai roskapusseina

Tavoitteenani on tilanne, jossa vessan roskiksen voisi viedä muutaman kerran vuodessa, bion kerran viikossa ja keittiön kuivaroskiksen joka toinen viikko. Muita kierrätysjätteitä voi kuljetella sitten tarpeen mukaan, paperiroskia toivoisin syntyvän minimaalisesti.

Tänään aion laittaa mainoskiellon postilaatikkoon, koska inhottaa kantaa kotiin kilo paperia vain siksi, että siellä seassa on Kirkkosanomat.

Löytyykö teiltä hyviä ideoita ja käytäntöjä?

3 kommenttia:

annika kirjoitti...

Muovi on meillä suuri ongelma. Sitä tuntuu tulevan joka paikasta, ja keittiön sekajäte koostuu yksinomaan siitä. Siis pakkauksista, jotka tulee pääasiassa dyykatun ruoan mukana - ja silloinhan ne on jo jätettä, eli ei periaatteessa itse aiheuteta sitä. Roskis vaan täyttyy aika nopeaa tahtia, ja se on turhauttavaa.

Omaa ympäristökuormitustaan vähentää aika paljon siis jo sillä muovin ostamisen vähentämisellä, koska melkein kaiken muun voi lajitella. Tosin silloinhan erillisten pussukoiden vieminen lisääntyy, mutta jonkun metallinkeräyspussin voi viedä aika harvoin, meillä ehkä kerran 2 kk:n aikana.

Luulen, että tuollainen muovimäärän tuottaminen on keskivertoperheissä ihan normaalia, erona vaan se että ne ihmiset ehdoin tahdoin ostaa ne muoviin pakatut tuotteet kaupasta ajattelematta tuottamaansa jätemäärää. Liha on pakattu nykyään aivan käsittämättömän järkyttävällä tavalla. Niitä pakkauksia ei voi kierrättää mitenkään, jos paikkakunnalla ei ole energiajätteen keräystä (eikö Tampereella muka ole? :O)Ennenhän liha ostettiin useammin lihatiskiltä, jossa se pakattiin paperiin, jonka saattoi vaikka polttaa.

Hedelmäpusseja voi vältellä myös ostamalla/tekemällä kankaisen pussin, jota kuljettaa laukun pohjalla. Multa on viime aikoina unohtunut sen käyttö, ja se harmittaa, koska olis se parempi kuin se paperipussi. Mulla on kaverin tekemä, mutta jos haluaa ostaa, niin Luontokauppa ainakin myy niitä parin euron hintaan (Tampereella se taitaa olla siinä Laukontorin kulmalla).

Kannattaa muistaa, että sinne mehutölkki-pahvinkeräys-astiaan voi laittaa myös paperipussit. Siis esim. jauhopussit, leipäpussit ja tuollaset paperiset hedelmäpussit. Ellei sitten tosiaan biopussina käytä. Poikakaverini tuottaa hurjasti leipien muovipusseja, ja niiden tuottamalta jätteeltä säästyisi, jos ostaisi paperipussiin pakattua leipää, koska sen pussin voi kierrättää. Minä kun leivon itse leipäni, niin olen säästynyt tuolta haitalta.

Tämä jäteasia tuntuu mulle erityisesti sydämen asialta, koska olin viime kesän töissä jätehuollolla, jossa pääsin näkemään kuinka liikaa me ihmiset tuotetaan jätettä ja etenkin muovia, joka on tilavuudessa mitattuna varmaan suurin osa kaikista kaatopaikalle päätyvistä sekajätteistä.

Ja tämän puhetulvani päätteeksi voisin vielä sanoa, että kannattaa opetella käyttämään sitä kuukuppia: parien kuukautisten jälkeen homma sujuu jo aivan vaivattomasti ja helposti ja voin rehellisesti sanoa, että ainakin itselläni elämänlaatu kuukautisten aikana parani huomattavasti!

tyttism kirjoitti...

Multakin löytyy sellainen kankainen hedelmäpussi, mummin tekemä. Oon himoinnut uutta, kun omani on sellaista kangasta, jossa ne hintalapputarrat ei pysy mitenkään kiinni ja on tosi turhauttavaa kassalla etsiä omenoiden ja sipulien tarroja milloin maitopurkin kyljestä, milloin vessapaperipaketista..

Muovihan se suurin ongelma on, huoh. Tampereella ei tosiaan energiajätettä kerätä. Keskustalin tästä yhden changemakeriläisen kanssa juuri, hän kun arasteli energiajätettä ja sen polttoa siksi, että kun jätteestä päästään helposti eroon ja se tulee tavallaan hyötykäyttöön, tulee siitä ihmisten mielessä jotenkin hyväksyttyä. Mä en ole ajatellut asiaa noin, mun mielestä jätemaksuja korottamalla voitaisiin pitää tuotanto aisoissa, ellei ihmiset sit alkaisi dumpata roskiaan katuojiin yms paikkoihin.

annika kirjoitti...

Jätteenpotto on monipiippuinen juttu, koska ennen kaikkea pitäis vähentää pakkausmuovin määrää. Mulla ei oikein ole mielipidettä tähän, koska toisaalta kaatopaikat täyttyy muovista jos mitään ei tehdä..