torstai 5. elokuuta 2010

Olen palannut pistekurssilta.

Neljään päivään kuntoutuskeskuksessa kuului...

... iloa erinomaisesta pisteopettajasta, Outi Jyrhämästä
... iloa myös Outin opaskoirasta, olen aivan vakuuttunut että karvainen lämpöpatteri jalkojen juuressa edesauttaa oppimista :)
... iloa mukavasta ryhmästä ja siitä, että oppilaita oli kummallakin opettajalla vain kaksi

... pettymystä, kun itselleni asettamaa tavoitetta oppia numerot ja kirjaimet pidettiin liian korkealle asetettuna
... riemua, kun opinkin kaikki kirjaimet ja siirryin lukemaan jo haastavampaa tekstiä, jossa kirjaimet ovat tiheästi (ei siis siten, että jokaisen kirjaimen jälkeen on välilyönti); joulukuun kuntoutusjakson tavoitteeksi opettajani lausuikin sen, että siirryn normaaliin tekstiin, jossa rivivälikin on tiheä

... ärsytystä, kun samaan aikaan oleva ikäihmisten (= mummot, keski-ikä 80v) kurssi määrää tahdin kaikkeen vapaa-ajan toimintaan ja tuolijumpan tehokkuus parikymppiselle epäilytti
... lisää ärsytystä, kun kuntoutuskeskuksen uima-altaan pH:t oli mitä sattuu ja koko aikana ei päästy uimaan
... riemua, kun mummot jaksoivat kuntosalilla vain vartin, joten sain liikunnanohjaajan itselleni puoleksi tunniksi

... hyvää ja pahaa ruokaa
... mukavaa henkilökuntaa

... äärimmäistä turhautumista, kun Celian (näkövammaisten kirjasto) pistekirjavalikoima kattaakin lähinnä hömppää ja selkomukautettuja tietokirjoja urheilijoista ja presidenteistä

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä sinun olisi pitänyt lainata joku lastenkirja. Niissä on kyllä tiheääharvalla-tekstiä usein. :) Saattaisi olla jopa mielenkiintoisempaa kuin urheilijat...

tyttism kirjoitti...

Joo, mä lainasinkin sit lopulta Välähdys pimeästä (tjsp), joka kertoo Louis Braillen elämästä. On siis lasten- ja nuortenkirja.

Mutta kun pistekirjatarjonta (tai daisy- myöskin) noin ylipäätäänkin on vähintäänkin hömpähtävää ja selkomukautettua, aliarvioidaan aikuisten ihmisten älykkyyttä mun mielestäni aika rankasti. Miksei nuorille ja akateemisille ole juuri mitään mm. politiikkaa, filosofiaa jne? Ja miksi kaikki on daisya, vain murto-osa saatavilla pisteinä? Kun kirjat printataan asiakasta varten kertakäyttöisinä (siinä toinen AAARGH!), luulisi olevan sinällään ihan yksi ja sama, vaikka kaikkikin olisi mahdollista tilata myös pistekirjoina.

Anonyymi kirjoitti...

Filosofiaa, psykologiaa ja historiaa olen mielestäni löytänyt ihan kiitettävästi, mutta kaiken tosiaan daisynä. Pistekirjavalikoiman suppeus on kyllä oikeasti hassu juttu, josta suunnlleen kaikki aktiiviset lukijat valittaa. Minä kuuntelen mieluummin, koska olen niin sairaan hidas lukemaan pisteillä (olen lukenut elämäni aikana varmaan vaan yhden oikeasti pidemmän kirjan pisteillä ja senkin kanssa meni ihan riittävän pitkään). Ja kun siirryttiin omakirjoihin, monet ovat vähentäneet pistekirjojen lukemista, koska omakirjoja on vaikea säilyttää. Aikaisemmin kirjat tuli mukavissa salkuissa tai pahvilaatikoissa, joissa ne saattoi hyvin säilyttää lainan ajan. Nyt tulee jokainen sidos erikseen ja ne pyörivät ympäriinsä. Tässä on myös Celialla hyvä syy olla tekemättä enempää pistekirjoja: kun ei niitä edes lainata.

Anonyymi kirjoitti...

Voi tietysti myös olla, että olen pitänyt Celian filosofia, psykologia ja historia valikoimaa riittävänä, koska olen sattunut löytämään opettajien suosittelemia kirjoja ja vähän vielä lisää, eikä minulla ole kokemusta suuremmasta valikoimasta. :)

tyttism kirjoitti...

Ronja, toi on niin raivostuttavaa. Ensin huononnetaan palvelua ja sit ei kehitetä, kun ei kukaan käytä. Voi raivo! Tuosta omakirjastakin voisin vaahdota vaikka kuinka. Mikä järki on tulostaa kaikille oma 33-sidoksinen Sinuhe Egyptiläinen. Ei niin mitään tolkun häivää!

Hanna H kirjoitti...

Moikka, mielenkiintoista!

Kysyn nyt ihan hölmöä asiaa kun ei Englannissa tullut mieleen kysyä silmälääkäriltäni. Nyt olen jo siis Suomessa :) Eli, voiko silikonivyö silmässä mennä ihan huoletta saunaan? Meinasin, että sinä varmasti tietäisit.

Lämpimiä kesäpäiviä! :)

tyttism kirjoitti...

Hei Hanna, tervetuloa visiitille (ja Suomeen)! Ainakin mun silikonivyö vuodelta 1995 (oon miettinyt, että kuinka kauan ne mahtaa kestää vaihtamatta..) on ihan sujuvasti saunonut 15 vuotta, en usko että siinä on mitään ongelmaa - eiköhän vyöt ole aika standardikamaa joka puolella maailmaa. :) Toivottavasti silmä voi hyvin!