lauantai 18. lokakuuta 2008

Pää vaihtoon!

Viimeistään Katastrofin aineksia sai minut pohtimaan, mikä kaikki arjessa on muovia: hammasharja, -tahnatuubi, -muki, vedenkeitin, tiskiharja, -ainepullo, tietokoneeni näkyvät osat, kännykkä, iso osa ulkoiluvaatteistani... Ja kuinka iso osa siitä kulkee kauppakassin kautta muutamassa kuukaudessa suoraan jätekatokseen ja kaatopaikalle. Mihin se sieltä menee, lienee arvoitus - sillä kukaan ei ole elänyt vielä niin pitkään, että ne ihmiskunnan ensimmäiset muovituotteet olisivat itsestään maatuneet ja lakanneet olemasta.

Missä kaikissa tuotteissa on kyse siitä, että yhden osan vuoksi lentää roskiin koko viritys?

Onneksi apuun ovat tulleet vaihtopäät! Tiskiharjassa muistan sellaisen nähneeni jo lapsena, hammasharjassa joskus opiskeluaikojeni alussa. Tottahan on, että mikäli hammaslääkärien ohjeita noudattaa, lentää hammasharjoja vuosittain kaatopaikan koristeeksi neljä ja näin insinöörinä laskin, että 5,1 miljoonaa suomalaista ja neljä vuosittaista hammasharjaa tekevät 20,4 miljoonaa legonronkintatikkua - vuodessa! Jär-kyt-tä-vää.

Onneksi tiskiharjan vaihtopää löytyy nykyään lähes kaikista pikkukaupoistakin, onhan itse harjakin muistaakseni Sinin kehittämä. Hammasharjaa en muista (vielä) marketin hyllystä löytäneeni - oletteko te nähneet? Sinällään pakkaus on aivan samaa kuosia kuin muutkin, mikä on mielestäni varsin ovela kikka tavallisen rahvaan saavuttamiseksi. Lisäksi harja on hyvä, ei mikään ikenet mennessään riipivä halpisharja. Kuinka paljon kustantaa tavallinen perushammasharja? Nämä pakkaukset maksavat Ekolossa tasan 3 euroa ja hyvin lähelle saman verran myös Ruohonjuuressa. Ensimmäiselle ja toiselle harjalle tulee siis hintaa 1,5e ja sen jälkeisille euron kipale.

Demonstroin tässä aikani kuluksi harjan pään vaihdon, joka käy kirjaimellisesti kädenkäänteessä.


Tässäpä nämä salonkikelpoiset harjat. Yksi käytössä, kaksi menossa muiden käyttöön ja kolme uutta vaihtopäätä.


1. Ota uusi harja paketista, etsi vanhan harjan takana oleva pieni, pyöreä kolo.


2. Paina uudella harjalla koloon, jotta vanha harja napsahtaa irti.


3. Vedä vanha harja irti, tässä välissä varren voi myös tiskata.


4. Nipsnapsauta uusi harja paikalleen ja voilá - uusi hammasharjasi on käyttövalmis.

Kotioloissa en ole tätä ideaa vielä kaupannut kovin laajalti, isäni taloudessa asuu hygieniahoitaja Ma. ja joudun vielä keräämään todistusaineistoa siitä, ettei tässä hammasharjamenettelyssä kerry elimistöön vaarallisia basiliskeja. :)

Merkki on Frisadent ja koska ulkokuorikin on salonkikelpoinen - ei muuta kuin vaatimaan tuotetta oman kaupankin hyllyyn! Pikagooglaus kertoo, että itse harjaa saa netistäkin, hintaan 2,80e ja vaihtopääsetin 2,5e.

Laitanpa blogiini ensimmäisen haasteen: millainen tiski- ja hammasharja taloudestasi löytyy? Jospa vastaajia olisivat ainakin K-L., E., T., L. ja V. Herwoodista sekä blogimaailman uumenista Gini, Herttainen, Riikkis, Äitee, Sennie ja Emmie! En ehkä jaksa ryhtyä sen suuremmin vastauksia metsästämään, mutta mikäli silmänne tänne osuvat, niin kajauttakaa ilmoille - muutkin saavat sen toki tehdä! Olen järkyttynyt blogini kävijämääristä ja etenkin siitä, että hölötykseni ilmeisesti kiinnostavat muitakin kuin itseäni ja kavereitani...

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiskiharja on Sinin vaihtopäinen, ja kyllä, vaihdan ainoastaan pään, en koko harjaa :) Hammasharja sen sijaan on aivan tavallinen, mutta enpä vaihdakaan sitä neljää kertaa vuodessä! Kolme voi olla lähempänä totuutta... :)

-V

tyttism kirjoitti...

JEE! Mikäli yhden ihmisen otoksesta voi mitään todeta, niin ilmeisesti nuo vaihtopäätiskiharjat eivät ainakaan ole jääneet pelkästään maailmanpelastajien piipertämiseksi. :)

Kaura kirjoitti...

Meillä on kans iät ajat ollut vaihtopäinen tiskiharja. Hammasharja puolestaan on sähkömalli, jossa vaihdetaan (sikakalliita) harjoja ja tuhlataan sähköä... Mutta pluspuolella on vahvana se, että se on auttanut meidän autistin puhetta eteenpäin, kun se stimuloi suun tuntoaistia.

tyttism kirjoitti...

Ei kai sähköhammasharja yksistään huono kapine ole? Käsittääkseni saa samassa ajassa aikaan puhtaampaa kuin käsin harjaamalla, joten hammaslääkäriltä ehkä säästyy useammin? Ja jos se pistokkeesta tuleva sähkö vielä on vihreää, niin mikäs siinä on surautellessa! Meidän geeneillä myös sähköhammasharja on kielletty (!), silmät kun ei tykkää edes pienestä tärinästä, joten sähköhammasharja kasvattaa verkkokalvoirtauman riskiä sekin.

Anonyymi kirjoitti...

Noh, mä oon varmaankin sitten se poikkeus, joka vahvistaa säännön: Mulla on ihan "tavallinen" tiskiharja, eli ei vaihtoharjainen. Mutta se on kyllä vihreen värinen, eli eikös se oo jo aika lähellä ekologista. :D Jotenkin ei vaan innosta noita vaihtopäitä ostella, kun olen tottunut johonkin tietynlaiseen päähän... Jos tuossa nyt mitään järkeä taas oli. :D
Hammasharjoja vaihdan n. 2-3 kertaa vuodessa ja tulee kyllä halvemmaksi, kun pepsodent myy 4-paketteja 3€:lla. :)

tyttism kirjoitti...

Mä oon aina luullut, että se vaihtopäisen harjan pää on ihan standardipää :) Ei näillä valinnoilla välttämättä kauheasti säästä, mutta toisaalta se euro, minkä vaihtopäisen harjan ostamatta jättämällä säästää, menee kyllä aika herkästi johonkin ihan muuhun... Puhuin juuri isäni kanssa puhelimessa, se väitti, ettei ole koskaan edes kuullut vaihtopäisestä tiskiharjasta. Hion paraikaa sotasuunnitelmaa joululahjapakettiin, sellainen sinne siis pitää laittaa myös...

Anonyymi kirjoitti...

Täältä taloudesta löytyy myös vaihtopäätiskiharja! Lukiolaisena, ensimmäiseen omaan kotiin muuttaessa, ostin Sini-tiskiharjan ja tykästyin. Nyt on menossa toinen varsiosa, ensimmäisen palveltua noin 10 vuotta... (Täytyy kyllä tunnustaa, että se olisi ollut vieläkin oiva kapine, mutta päätyi vessanpesun apuvälineeksi, koska halusin uutuusvärisen harjan tiskikaveriksi.)

Vaihtopäähammasharja taas kuulostaa tosi epäilyttävältä, enkä usko koskaan siihen siirtyväni... Olen käyttänyt reilun puoli vuotta sähköhammasharjaa, joka on kyllä hirmu kätevä kapine.

tyttism kirjoitti...

Anonyymi, mielestäni ansaitset kyllä synninpäästön uuden tiskiharjan tuomista tunnontuskista :) kovin moni meistä, vaikka vaihtopäistä harjaa käyttäisimmekin, tuskin voi sanoa käyttäneensä samaa 10 vuotta. Mainio suoritus ja samalla todiste siitä, että Sini on ehkä ollut jossain määrin edellä aikaansa, jos on jo viime vuosituhannella tarjonnut moisen hippituotteen! Minua vaihtopäähammasharja ei ole epäilyttänyt lainkaan, sen saa puhdistettua kaikilta osin todella tehokkaasti päiden vaihdon yhteydessä. Sähköharjassahan on vaihtopää yhtälailla ja käsittääkseni myös ne ovat erittäin pitkäikäisiä, itse harjat siis - vaihtopäistä en niin tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Minut tuntien ehkä voit arvata että sekä hammasharjani että tiskiharjani ovat sitä halvinta Saiturin pörssi -mallia. Tiskiharjan ikä lähenee jo pian vuotta, poikaystävä oli jo kuukausi sitten sitä mieltä että uusi tiskiharja olisi ollut häneltä loistosynttärilahja minulle, onneksi ei sitä lahjaa ostaessaa tajunnut :) Hammasharjaa koitan kuitenkin vaihtaa suositusten mukaisesti, sillä se myös kuluu minulla helposti. Kenties voisin harkita vaihtamista jatkossa ekoharjaasi jos sellaiseen törmään!

-N

Riikkis kirjoitti...

Sinin vaihtopääharja on meilläkin tiskissä palvellut jo pitkään. Siinä on kyllä ollut fiksu keksintö.

Hammasharjan vaihtopäistä en sen sijaan ole koskaan ennen kuullutkaan, aina näköjään oppii uutta. Mut nyt kun aattelee, niin ihan samoinhan se toimii kuin tiskiharjakin.

annika kirjoitti...

Meillä on vaihtopäätiskiharja ja 2/4 meistä käyttää vaihtopäähammasharjaa. Ystävä U ei näytä vaihtavan hammasharjansa päätä kuin 1-2 kertaa vuodessa :D, minä ehkä 4 kk:n välein.

Muistaakseni halvin tavallinen hammasharja maksaa K-kaupassa vähän alle 2 euroa, joten sikäli vaihtopäät tulevat halvemmiksi. Lisäksi niissä on 3 kertaa vähemmän muovia (pakkaus, varsi).

Anonyymi kirjoitti...

En kehtaa tunnustaakaan kuinka vanha minun normitiskiharjani on, mutta ikää löytyy! Ihan hyvässä kunnossa se vielä (ainakin ulkoisesti..) on, pesen sen nimittäin aina tiskaamisen jälkeen mikä lisää ikää. Olen myös kuullut, että jotkut pesevät tiskiharjaansa pesukoneessa (jos sellainen löytyy). Kuulostaa ainakin minun korvaani varsin fiksulta. Hammasharjani on ihan vaihtopäätön versio, mutta voisin kyllä harkita vaihtopäällistä jos sellaiseen törmään.
T

Anonyymi kirjoitti...

Frisadent on täälläkin ollut käytössä jo noin 6 vuotta. :) Olen käyttänyt myös sitäkin kauemmin puista, vaihtopäistä tiskiharjaa (myydään nykyään vaikka missä) ja nykyään rinnalla on myös tuon Sinin vaihtopääharja likaisemmille pinnoille - molemmista olen tykännyt. Pelaavat hyvin eivätkä minusta rasita liikaa kukkaroa. Ja puinen astiaharja on mielestäni esteettinen. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kotikotona olen päässyt tutustumaan Sinin vaihtopäiseen tiskiharjaan. Omassa tiskikaapissa virkaa hoitaa kuitenkin tavisharja, jonka ostopäätökseen taisi vaikuttaa pelkästään hinta. Ikää tältä uskolliselta kumppanilta löytyy puolisen vuotta, jonka aikana se on päässyt nuolemaan kipposia ja kupposia puhtaaksi kotiolojen lisäksi myös melonta- ja vaellusreissulla järvissä ja tunturipuroissa. Harja alkaa olla jo vähän kulunut, mutta yritän sinnitellä sillä vielä mahdollisimman pitkään. Koitan pienentää harjojeni jättämää ekologista jalanjälkeä käyttämällä kutakin yksilöä pitkään ja uskollisesti.

Hammasharjojen puolella en aiemmin ollut kuullut vaihtopäisistä harjoista. Tämänhetkinen harja on noin kolmen euron hintainen. Tuo vaihtopäinen harjahan on hinnaltaakin kilpailukykyinen!Täytyy pistää mieleen!