lauantai 25. lokakuuta 2008

Bioroskis, ällöö!

Kotioloissa biojätettä syntyy vähemmän kuin ämpärillinen, mutta enemmän kuin yksi omenankota viikossa. Ongelmani oli pitkään, miten saisin ensinnäkin biojätteen kerättyä ilman, että se alkaa haista ja toisekseen, jotta välttyisin jatkuvalta ämpärin pesemiseltä - paperisten biopussien ostaminen tuntui täysin turhalta. Ongelmani ratkesi, kun löysin Pyynikin näkötornin eteisestä valmiiksi niputettuja sokeri- ja jauhopusseja. Pussi on valmiiksi sen kokoinen, että viikon biojätteet mahtuvat siihen sopivasti ja toisaalta sen muotoinen, että se pysyy pystyssä tiskipöydän nurkalla. Paperi on tukevaa, joten jätteitä kiikutellessa ei tarvitse pelätä pussin pohjan pettävän porraskäytävässä.

Kotikotona meillä käytettiin pitkään niitä valmispusseja, joita kaupassa myydään, mutta sittemmin äitini näyttää siirtyneen sanomalehtikikkaan. Pohdiskelimme N:n kanssa tänään, onko sanomalehti jotenkin ongelmallista käyttää bioroskiksessa sanomalehteä ja tulimme siihen tulokseen, että mikäli yhden ämpärin vuoraamiseen ei käytä kokonaista sanomalehteä ja lehti on nimenomaan pinnoittamatonta sanomalehteä, ei kiiltävää mainoslehtispaperia, ei asiassa pitäisi olla mitään ongelmaa. Vihreiden vaalimainoksissa ainakin Keski-Suomessa näytti olevan myös taitteluohje biojätepussin tekemiseksi. Netistäkin löysin ohjeen wikipediasta, mutta ohje on erilainen kuin Vihreiden versio. Vielä yhden koulukunnan mukaan biojätteen voi kerätä normaaliin muovikassiin ja sitten kipata kassista jätteen bioastiaan ja itse pussin sekajätteeseen, mutta mielestäni biojäte on yksi arkimaailmani ällöimmistä asioista, enkä ikinä moiseen ryhtyisi.

Miten sinä kohtelet biojätteitä? Tuleeko ne kierrätettyä, kompostoitua vai laitettua sekajätteen mukaan? Millä kiikutat ne ulos?

Biojätteen kerääminen on tärkeää siksi, että joutuessaan kaatopaikalle sekajätteen seassa biojätteestä vapautuu ilmakehään mm. metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu, joka osaltaan edistää voimakkaasti ilmastonmuutosta.

5 kommenttia:

Mari Koo kirjoitti...

Taannoin tuonne Kulutusjuhlaan laitoin esiin Jazmanautin video-ohjeistuksen biojätepussin tekemiseen. Ja kommenteissa tuollakin näkyi, että tapoja on monia :)

Itse kerään biojätteeni pieneen purkkiin, kietaisen ne sitten sanomalehteen tai vien sellaisenaan biojätteen keräykseen, koska minun on helppo piipahtaa takapihan roskiksella.

annika kirjoitti...

Meillä on vajaan 10 litran ämpäri, jossa on pohjalla pari sanomalehden sivua. Meidän biojäte ei jostain syystä ole koskaan alkanut haista, vaikka astia on aika iso. Toisaalta neljältä ihmiseltä jätettä ehkä tuleekin aika paljon, jolloin tyhjennys tapahtuu melko usein. No, muutaman päivän välein.

Ja takapihan perukoilla olevaan kompostiin kippaamme moskan. Oma komposti on kätevä, mutta sen hoitaminen on vielä ällöttävämpää kuin itse biojäte..

tyttism kirjoitti...

Mari(nadi) Koo, mullakin oli ennen sellainen pienehkö purkki, mutta kerran se unohtui pöydälle kun lähdin reissuun ja palatessani oli niin yltä päältä vihreä ja kuvottava, että roskat meni biojätteeseen ja itse purkkikin sitten sekajätteeseen. Hyvä jos homma jolla kulla toimii :) Mun jätekatoksenikin on täysin eri päässä pihaa kuin se reitti, jota yliopistolle kuljen, joten tyhjennys jää helposti kertaan viikossa.

an, voin kuvitella kompostin kauhut! Mä en ole kompostointiin juuri perehtynyt, muhiiko jäte siellä muhevaksi mullaksi jotenkin järkevämmin kuin kaatopaikalla?

annika kirjoitti...

Kyllähän se jäte siellä kompostissa käsittääkseni muhii mullaksi, kaatopaikalla siitä vapautuu metaania kun se muhii siellä jossain muovin joukossa. Vai olenkohan ihan väärässä ja meidän oma komposti tuottaakin kaameat metaanipäästöt? :o En ole koskaan ajatellut tuota. Kun se on tosiaan edellisen talonomistajan rakentama, eikä mikään moderni kompostori. Keväisin se aina käännetään, ja kyllä siellä multaa on (oon onnistunut hyvin välttymään tosta kääntämisnakista).

Riikkis kirjoitti...

Meillä on taloyhtiön bioskaroskis parkkipaikalla. Tiskikaapin alakaapis on 10 litran ämpäri, jossa käytän Bioskan pussia. Pari-kolme kertaa viikossa pussi pihan astiaan.

Minä en koe biojätettä mitenkään ällönä juttuna, samaa mömmöähän se on, mitä aineita kuorii ja keittelee ja astioissa pyörittelee.